Helyi közélet

2012.01.26. 08:11

Ahány ház, annyi festés...

Nyírbogát - A 10 fős tanulóbrigád egymás lakását festi ki a kötelező szakmai gyakorlat keretében.

Nyírbogát - A 10 fős tanulóbrigád egymás lakását festi ki a kötelező szakmai gyakorlat keretében.Tanulni és dolgozni hívta a megyénk leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben (Vásárosnamény, Baktalórántháza, Mátészalka, Nyírbátor) élő állástalan, inaktív felnőtteket a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola és Általános Iskola vezette konzorcium.

– Fiatalok és középkorú családfenntartók ültek újra iskolapadba, hogy az esélyesebb élet reményében általános iskolai bizonyítványt szerezzenek, illetve sütőipari munkásnak, szerkezetlakatosnak, festő-mázolónak, szociális gondozónak, gyógypedagógiai asszisztensnek tanuljanak. Az OKJ-s szakképzés végén a legjobbakra 6 hónapos munkatapasztalat-szerzés, illetve 1 éves foglalkoztatás vár – mondta el Kákóci Klára, a 200 milliós költségvetésű, 2 éves kísérleti foglalkoztatási projekt menedzsere.

Mázlista mázolók

Az alapos elméleti felkészítés után a festő-mázoló szakos „öregdiákok” rendhagyó feladatot kaptak: a gyakorlati képzés keretében ki kell festeniük egymás otthonait. A 10 fős brigád örömmel vállalkozott a munkára, ottjártunkkor éppen a nyírbogáti Lőrincz Zsolt családi fészkét varázsolták újjá. A kétgyermekes családapa így ecsetelte a történéseket:

– Óriási szerencse, hogy belecsöppentem ebbe a programba. Rengeteget tanultam, a képzés idejére havonta 50 ezer forint támogatást kapunk, ráadásul a két és fél szobás otthonunk is megszépül végre, ingyen! 2006-ban költöztünk ebbe a koros családi házba. Szeretném kiválóan elsajátítani a szakmát, és az OKJ-s bizonyítvánnyal munkát vállalni idehaza vagy külföldön – újságolta Zsolt.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában