Helyi közélet

2012.01.27. 19:21

Béremeléshez pályázhatnak a cégek

Nyíregyháza - Előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak.

Nyíregyháza - Előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak.A gazdálkodó szervezetektől elvárt ötszázalékos béremelés végrehajtására rövidesen 21 milliárd forintos keretből pályázhatnak támogatásra a munkáltatók. A pályázónak vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést minden munkavállalójánál végrehajtja (2012. január 1-jétől visszamenőlegesen) továbbá azt, hogy 2011-es statisztikai állományi létszámát nem csökkenti 2012-ben. Nem pályázhat olyan cég, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt munkaügyi bírság megfizetésére köteleztek, vagy 60 napnál régebben lejárt köztartozása van. A pályázó támogatási igénye – 5főnél nagyobb cég esetén – nem lehet évi 100 ezer Ft-nál kevesebb.

Elbocsátások helyett

– A kormány tisztában van azzal, hogy a vállalkozások egy része segítség nélkül nem tudná végrehajtani az 5 százalékos béremelést. Az intézkedés célja, hogy a munkavállalók ne járjanak rosszul, illetve ne legyenek elbocsátások. Ezért különítettünk el erre 21 milliárd forintos keretet, amellyel 121 milliárdra növekedett az a költségvetési összeg, amelyet az adórendszer megváltozása miatt a munkavállalók bércsökkenésének ellentételezésére szántak – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Gazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

A pályázatok elbírálásánál – tette hozzá dr. Czomba Sándor – előnyt élveznek azok a munkáltatók, amelyek magas élőmunka igényű tevékenységet folytatnak és a pályázó által foglalkoztattak bruttó átlagkeresete alacsony. A pályázaton (amelyet a megyei kormányhivatalok munkaügyi központjainál lehet majd benyújtani) belföldi székhelyű gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt, az egyházi fenntartású, közfeladatot ellátó intézmények kivételével.

A V4 átlaga alatt

A pályázatok megjelenése február végén, március elején várható, így a tervek szerint áprilisban már a borítékban lehet a pénz, visszamenőleg január 1-ig. Ez év elejétől működik a bérkompenzáció első lépcsője: az összes munkavállaló bérét megemelő munkáltatók az elvárt béremelés 5 százalék feletti részét kitevő összeget visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból. A munkáltatói érdekképviseletekkel lefolytatott számos egyeztetés ugyanakkor világossá tette, hogy vannak olyan ágazatok, régiók, ahol az 5 százalékos béremelés is nehézségekbe ütközik, ezért szükség van a kiegészítő kompenzáció pályázati rendszerére is.

Az országban közel 800 ezer embert foglalkoztatnak minimálbéren vagy garantált minimálbéren, ebből 540 ezer a garantált és mintegy 260 ezer a minimálbéresek száma. A legnagyobb segítségre ezen a területen van szükség. A hazai minimálbérek egyébként még ezzel a nagyarányú emeléssel is elmaradnak mondjuk a „Visegrádi Négyek” országaiban fizetett átlagtól.

A lehető legegyszerűbben

- Próbáltuk minimálisra csökkenteni a bürokráciát. Útmutatót tettünk közzé, ügyfélszolgálatot indítottunk, ahova eddig több mint hatszáz megkeresés érkezett. A válaszokat a kormányportálon közzétesszük. A pályázatok beadására is a lehető legegyszerűbb eljárást dolgozzuk ki. Azzal számolunk, hogy egykulcsos adórendszer hatása három év alatt letisztul és 2014-re már ki tudjuk vezetni a bérpótló támogatást a rendszerből – mondta lapunknak dr. Czomba Sándor.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában