Helyi közélet

2012.01.10. 16:46

Gyűjtés Jázmin gyógykezelésére

Ibrány, Demecser - Flakonok, kupakok és italos dobozok jelenthetik az esélyt a 2 és fél éves kislánynak.

Ibrány, Demecser - Flakonok, kupakok és italos dobozok jelenthetik az esélyt a 2 és fél éves kislánynak.Nagy volt az öröm két és fél évvel ezelőtt, amikor Jázmin megszületett, ám egy hónappal később kiderült, hogy a kislány a szüléskor egy fertőzés miatt agyhártyagyulladást kapott.

– A kislányunkat kómában tartották és lélegeztették, Két hónapig voltunk a kórházban – meséli a 25 éves Anikó. Jázmint még abban az évben Debrecenben megműtötték, egy söntöt ültettek be, hogy a felesleges agyi-gerincvelői folyadékot elvezessék. A család tornára és korai fejlesztő foglalkozásokra hordja Jázmint, aki nem tud beszélni, járni és a látása sem jó, mert csak a fényekre reagál, folyamatos gyógykezelésre szorul.

Kell a segítség

– Egy MR-vizsgálat derítette ki, hogy a sönt nem jól vezette a folyadékot, ami tovább pusztította a kislányunk agysejtjeit. Ezt már azóta korrigálták, és megtudtuk, van egy olyan speciális kezelés, amely a károsodott agyterületek funkcióit képes az épp területekre átvezetni. A rTMS-kezelést Sopronban végző dr. Málly Judit, neurológus főorvos, egyetemi magántanártól megtudtuk, hogy megfelelő paraméterekkel ingerelve a mentális fejlődés indítható el először a kislányunknál. A tapasztalatok szerint a kicsik elkezdenek figyelni, „kommunikálni”, szemkontaktust tartani. Az izomlazító hatás a kezelés 3. napjától jelentkezik, egy hónap elteltével új mozgások megjelenése várható – mondja bizakodva az édesanya.

– Nagyon szeretnénk, ha Jázmint el tudnánk vinni az egyhetes kezelésekre, de sajnos ez meghaladja az anyagi képességeinek – teszi hozzá Anikó. Útiköltséggel, szállással együtt, hetente 250 ezer forintba kerülne a kezelés. A Demecserben élő nagyszülők már gyűjtést indítottak, műanyag flakonokat, kupakokat és alumínium italos dobozokat kérnek, hogy ezzel teremtsék elő a szükséges összeget, és lehetőséget adjanak az unokájuknak arra, hogy teljesebb életet élhessen.

– Úgy tervezzük, hogy én és a párom, mert kell a segítség, utazunk el Jázminnal Sopronba, míg az anyukám marad az egyéves kisfiúnkkal, aki szerencsére teljesen egészséges. A kezeléseket havonta, kéthavonta javasolják, s közben nekem itthon kell a gyakorlatokat elvégeztetni Jázminnal, így lesz eredménye a terápiának. A család szeretné, ha Ibrányban is, ahol Anikó édesanyjánál élnek, elindulhasson a gyűjtés. S bíznak abban is, hogy a jószándékú, segítőkész emberek szintén csatlakoznak az akcióhoz, és közösen sikerül Jázmint Sopronba gyógyíttatni.

Az rMTS-kezelés lényege

Lehetséges  a központi idegrendszer, az agy, a gerincvelő közvetlen ingerlése is fájdalmatlanul a koponyán keresztül, a repetitiv transcranialis mágnes stimulációval (rTMS). Ez az agy legfiziológiásabb ingerlése, mert a változó elektromágneses hullámok áramot indukálnak az idegrendszerben (ahol egyébként is áram folyik), és az akciós potenciál végigfut az ingerelt idegpályákon. Az ismételt ingerlés elősegíti a szinaptikus kapcsolatok kiépülését, és megváltoztatja az intrakortikális excitabilitást (agykérgen belüli kapcsolatok közötti ingerlékenység).

A kérgi kapcsolatok közötti ingerületváltozás az alapja az agy plaszticitásának, amit mérni lehet. Azért van memóriánk, és azért tudunk tanulni, mert az agy plasztikus. Ez az ingerlékenység a betegségekben megváltozik. Ennek bármilyen befolyásolása (pl. gyógyszeres) terápiás hatást hoz létre. Ezt a kérgi ingerlékenységet lehet a koponyán keresztül megváltoztatni az rTMS-kezeléssel.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában