Helyi közélet

2012.01.26. 13:45

Pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék a gázoló kisbusz vezetőjét

Nyíregyháza - Jogerősen 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék a közúti baleset okozásának vétségével vádolt G. I-t.

Nyíregyháza - Jogerősen 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék a közúti baleset okozásának vétségével vádolt G. I-t.A vádlott 2010. szeptember 7-dikén egy kisbusszal próbált keresztül jutni a Rákóczi utcán, az Árok utca irányából a Bethlen Gábor utca felé haladva a Búza utcán. Amikor már csaknem átért a túloldalba három robogós fiú érkezett a védett úton, és egyikük nekiütközött az útját elzáró nagy járműnek. Felborult, súlyosan megsérült, illetve talán még súlyosabb lett volna a következmény, ha az eszméletlen fiú nyelvét (ami elzárta a légutat) a kisbusz sofőrje ki nem húzza. A robogós fiatal 6-7 hónapos gyógyulása sem lett teljes,de a vádlott mindenben segítette, gyakran látogatta, eszköz beszerzéssel a gyógyulását is igyekezett elősegíteni.

Az első fokon eljáró városi bíróság pénzbüntetésre ítélte, az ügyészség ez ellen fellebbezett, indítványozta a napi tétel megemelését, valamint a jogosítvány bevonását. A védelem kérte, hogy a körülményekre tekintettel a törvényszék a jogosítványát ne vonja el a vádlottól, mert akkor a megélhetése kerül veszélybe. - Több mint 35 éves vezetői múltja makulátlan, de ebben az esetben hibázott, ezt nem is tagadta. Az alacsonyan álló nap zavarta meg egy pillanatra, de visszacsinálni a történteket nem lehet – mondta utolsó szó jogán.

A törvényszék mérlegelte a körülményeket, majd meghozta ítéletét. G. I. vádlott bűnös, amiért 375 ezer forint (150 napi tétel) megfizetésére kötelezett. A járművezetéstől eltiltást nem alkalmazta a fellebbviteli tanács. Az indoklásban elhangzott, indokoltnak látta a napi tétel nagyságát felemelni, ugyanakkor a vádlott pillanatnyi hibája a gondatlanság enyhébb fokát jelentette, ezért nem indokolt a járművezetéstől eltiltása, nem jelent a társadalomra potenciális veszélyt a közlekedésben történő részvétele.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában