Helyi közélet

2012.01.03. 11:29

Változtak a társas vállalkozók biztosítási jogviszonyának szabályai

A 2012. évre vonatkozó adó- és járulék törvénymódosítások jelentős mértékben érintették a betéti társaságok, közkereseti társaságok, illetve korlátolt felelősségű társaságok ügyvezetői feladatainak ellátását végzők társadalombiztosítási kötelezettségét – szélesítésre került a biztosítottak köre.

A 2012. évre vonatkozó adó- és járulék törvénymódosítások jelentős mértékben érintették a betéti társaságok, közkereseti társaságok, illetve korlátolt felelősségű társaságok ügyvezetői feladatainak ellátását végzők társadalombiztosítási kötelezettségét – szélesítésre került a biztosítottak köre.A jövő év január elsejétől azok a nem munkaviszonyos ügyvezetők is társas vállalkozónak minősülnek, akik eddig (gyakran ingyenes) megbízás alapján látták el a cégükben az ügyvezetői feladatokat.

Ha a tag a vezető tisztségviselői tevékenysége tekintetében társas vállalkozónak minősül, a biztosítási kötelezettsége a társas vállalkozásnál létesített vezető tisztségviselői jogviszony létrejötte napjától annak megszűnéséig tart.

A változást az adózás rendjéről szóló törvény előírása alapján a biztosítási jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt kell bejelenteni az adóhatóság felé az erre rendszeresített ’T1041-es nyomtatványon. Az adózóknak azon ügyvezetők tekintetében, akik 2012. január 01. napján e minőségben látják el ügyvezetői feladataikat, a változás-bejelentést 2012. január 01. hatálydátummal kellett megtenniük.

Közteher-fizetési kötelezettségek

A közteher-fizetési kötelezettség terén is változás következett be, hiszen a biztosított társas vállalkozó 10% mértékű nyugdíjjárulékot - magán-nyugdíjpénztári tagság esetén 10% tagdíjat -, valamint 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot köteles fizetni a társas vállalkozástól személyes közreműködés címén, illetve az ügyvezetés díjazására tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelme után. A nyugdíjjárulék (tagdíj) alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A társas vállalkozást pedig 27% szociális hozzájárulási adó terheli, minimum a minimálbér 112,5 %-a után – kaptuk a tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságától.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában