Helyi közélet

2012.01.22. 12:21

Vendégsorok: Szia, adóellenőr!

Ha még aktív dolgozó volnék, miként történt az kis híján ötven évig, most fellélegeznék és dörzsölném a tenyeremet. Angyal Sándor jegyzete

Ha még aktív dolgozó volnék, miként történt az kis híján ötven évig, most fellélegeznék és dörzsölném a tenyeremet. Angyal Sándor jegyzete Olvasom ugyais a NOL-ban, hogy mihamar 6700 állás szünik meg a közszférában, igy döntött a mi kabinetünk. Ebben még nincs semmi különös, hiszen az ország egyik leggazdagabb embere, a Trigánit tulajdonosa már régen megmondta, hogy bizony nagyon drága a mi államunk fennartása, le kellene ott faragni a státuszokat. Hát a faragás immár elkezdődik, mehet ki merre lát, oda a szép minisztériumi szoba,   a sok-sok zölddel, a szép kilátással. Bár ez az utóbi szó ide most éppen nem illik, dehát a tény az tény. Azzal is azonosulni lehet, hogy a kormány magán kezdi a nadrágszíj össszehúzását, maradnak ott még elegen így is.

Ámde az is kiderül a fenti közleményből, hogy a legtöbb alkalmazottat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell elbocsátania: számszerint 577 adóellenőrtől válnak meg. Gondolták volna még csak egy héttel korábban is, hogy eljön az idő, amikor a szőrösszívű adóellenőrnek vennie kell a kalapját, s beállni a sorba az álláskeresők közé? Ismerek olyan vállalkozót, - tisztelet a kivételnek - aki ha meglátta az adóellenőrt, árkon bokron keresztül menekült, nehogy kiderüljenek afféle sötét dolgok, mint Győzikééknél.  Itt kérem  valóságos kis paloták épültek számlák nélkül, vagy úgy adták-vették a fiktív számlákat, mint  piacon a retket. Ilyen körülmének között bizony nagy szükség volt az adóellenőrökre, hogy elkapják a csalót, az állam iránti kötelezettség áthágóit.  Dolgoztak is rendesen ezek a sokak szemében szálka ellenőrök. Például  a pénzügyminiszter-pótló  Matolcsi szerint  a tavaly meghatározott 40 milliárd plusz általános forgalmiadót már novemberre teljesítették.Jelentősen növelte az ellenőrző tevékenységét is a NAV, 13 százalékkal több adózót vizsgáltak, mint a megelőző évben.Mi lesz ezután? Hiszen a sajtófőnökük szerint csak az idén nyolcvanöt új feladatot kell ellátnia hivatalnak, több, mint félezer ember nélkül. A vaknál világosabb, hogy ez képtelenség. Hát ezért dörzsölném én a tenyeremet, mert egyre kevesebb kutakodó elől kellene elfutnom, nehogy rámtaláljanak, mondván, kisapám, te eltitkoltál ennyi meg ennnyi bevételt, az állambácsinak meg közben felkopott az álla. Még szerencse, hogy nálunk különben rendben mennek a dolgok, egykulcsos az adó, csökken az államadósság,  az állam zsebbe nyul és kiegészíti a minimálbéreket, segíti az eladósodott végtörlesztőket. Ja, hogy a forgalmi adó 2 százalékkal növekedett? Ugyan, ne legyünk már ilyen kicsinyesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában