Helyi közélet

2012.02.29. 16:25

A Masat-1 az ő „gyermeke” is

Tiszavasvári, Budapest - Tiszavasvári származású mérnök is van az első magyar műholdfejlesztők között.

Tiszavasvári, Budapest - Tiszavasvári származású mérnök is van az első magyar műholdfejlesztők között.Február 13-án felbocsátották az űrbe Magyarország első műholdját, a Masat-1-et. Az Európai Űrügynökség hordozórakétájával állították pályára, a küldetése 3 hónapig tart. A magyar műhold mindent tud, amit tudnia kell, és ismereteit meg is osztja a világ rádióamatőrjeivel.

A Masat-1 műholdat még 2007-ben kezdték el tervezni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökhallgatói és doktoranduszai. A tudományos célokat szolgáló apró dobozra hasonlító eszköz a tervek szerint 3 hónapig fog adatokat gyűjteni a föld körüli pályán. Építése elsősorban oktatási célokat szolgált, így a projekt 5 éve alatt az egyetem hallgatói speciális ismeretekkel gazdagodhattak.

Ennek a programnak volt tevékeny részese a tiszavasvári származású Mezei Tibor. Az ifjú tehetséges mérnök a világhírű feltaláló Kabay János szülővárosából indult, alapfokú tanulmányai után Nyíregyházán a Széchenyi István Közgazdasági és Informatikai Középiskolában érettségizett. Útja a sikeres felvételi után a Budapesti Műszaki Egyetemre vezetett, ahol az idén januárban államvizsgázott mérnök-informatikus szakon. Tibor 2008-ban csatlakozott az első magyar műhold fejlesztésével foglalkozó csapathoz.

A műhold tervezett útja közel három hónapig fog tartani

– Több területen is kaptam feladatot, többek között ilyen volt a földi állomás szoftverének fejlesztése is. Az első hazai fejlesztésű műholdat jelenleg huszonkét ország rádióamatőrjei figyelik, amelynek hőmérsékletéről, mozgásáról, áramellátásáról rendszeresen kapunk az interneten keresztül információkat. A legtöbb adatot eddig Új-Zélandból kaptuk – mondta el érdeklődésünkre az ifjú fejlesztő.

Bár a műhold tervezett útja közel három hónapig fog tartani az ifjú mérnök-informatikus napjai a műhold fellövése és a diploma átvétele óta cseppet sem telnek unalmasan, köszönhetően annak, hogy sikerült elhelyezkednie egy építészeti szoftvert tervező fővárosi cégnél. Tibor az elfoglaltságai miatt csak ritkán teheti meg, hogy hazautazzon családjához és rokonaihoz Tiszavasváriba. Telefonon azonban szinte naponta beszél szüleivel, és természetesen beszámol nekik a sok mondandója között az első magyar műhold mindenkori helyzetéről is.

Balogh Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában