Helyi közélet

2012.02.06. 14:33

Auschwitz Album - Rólunk, nekünk, nélkülük...

Kisvárda - „Meséld el gyermekeidnek! Meséld el milyen volt a te életed. Mesélj a te városodról, amit ők talán sohasem fognak látni. S nekik nem is hiányzik csak neked, aki ott hagytad fiatalságodat szép esztendeivel együtt az emberiségbe és az emberségbe vetett hitedet. Meséld el, hogy a körülötted megváltozott világban is megtalálja helyét az, aki szülői örökségként egy magasabb erkölcsi szemlélettel indult el otthonról, hogy új hazában éljen, és ott felépítse otthonát, a kisvárdai szellem és erkölcs mértékével.”

Kisvárda - „Meséld el gyermekeidnek! Meséld el milyen volt a te életed. Mesélj a te városodról, amit ők talán sohasem fognak látni. S nekik nem is hiányzik csak neked, aki ott hagytad fiatalságodat szép esztendeivel együtt az emberiségbe és az emberségbe vetett hitedet. Meséld el, hogy a körülötted megváltozott világban is megtalálja helyét az, aki szülői örökségként egy magasabb erkölcsi szemlélettel indult el otthonról, hogy új hazában éljen, és ott felépítse otthonát, a kisvárdai szellem és erkölcs mértékével.”Kisvárdán a zsidók az Esterházyak engedélyével telepedtek le. A források tanúsága szerint 1747-ben Kisvárdán egy zsidó élt, de 1784-85-ben már 118 főből állt a közösség, ami abban a korban jelentős nagyságúnak tekinthető. (1851-ben körülbelül az összlakosság 22,5 százaléka, 1910-ben pedig az összlakosság 30,2 százaléka volt zsidó.) A hitközség 1796-ban alakult, és 1801-ben már zsinagógát építettek.

A Holokauszt előtt a magyar vidéket virágzó zsidó hitközségek népesítették be. Ezek egyike volt kisvárdai közösség, amely 7000 tagot számlált abban a kis városban, amely alig több mint 10000 lelket számlált. A kegyetlen zsidógyűlölet és emberirtás azonban halálos csapást mért a kisváros zsidóságára. Az emléke azonban fennmaradt.

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, a Soha többé Soá! Alapítvány, a Kalanit Magyar Izraeli Társaság – Kisvárda, Kisvárda Város Önkormányzata, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium tisztelettel meghívja Önt az Auschwitz Album - Rólunk, nekünk, nélkülük... című kiállítás megnyitójára.

Időpont: 2012. február 9. - 16:00 óra.

Helyszín: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Díszterme.

A kiállítást megnyitja: Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.

Beszédet mond: Pécsi Tibor, a Holokauszt Emlékközpont oktatási programjainak vezetője.

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 9-től 16-ig, 09:00-15:00 óra között.

A belépés ingyenes!

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában