Helyi közélet

2012.02.01. 15:00

Közösen várják a havat, a hideget

Nyíregyháza - A várható rendkívüli időjárásra együtt készülnek Nyíregyháza szociális és gyermekjóléti intézményei, egyéb szervezetei.

Nyíregyháza - A várható rendkívüli időjárásra együtt készülnek Nyíregyháza szociális és gyermekjóléti intézményei, egyéb szervezetei.A meteorológiai előrejelzések szibériai hideget és nagy havat jósolnak az elkövetkező napokban. A kemény fagy és a várhatóan lehulló rengeteg hókristály következtében fokozottabban megnő a kihűléses tragédiák veszélyének lehetősége.

A várható rendkívüli hóhelyzetre, a halálesetek elkerülésére Nyíregyháza szociális és gyermekjóléti intézményei és szervezetei, a NYÍRVV Kft. szakemberei együttesen készülnek fel. Minderről szerdán tájékoztatték a média képviselőit.

Segítsen a lakosság is

Mint dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, mivel a várható hóhelyzetről szóló hírek ellentmondásosak, ezért a város és az intézmények vezetői a lehető legrosszabb forgatókönyvet készítették el, s ha a valóságban minden másképpen történik, az csak könnyebbséget jelent majd a város lakóinak. A felkészülés során gondoltak legveszélyeztetettebb rétegekre: a hajléktalanokra, az egyedül élő idős emberekre, a nagy szegénységben élő családokra, valamint a külterületen élőkre is. A megyeszékhely vezetője arra kéri a lakosságot, hogy nagy havazás esetén mindenki vegyen részt lakása környékén a eltakarításában.

Folyamatosan hívhatók

Dr. Krizsai Anita, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője arra hivta fel a figyelmet, hogy a segíteni tudó intézmények 24 órás szolgálatot tartanak. Folyamatosan él a Periféria Egyesület diszpécser szolgálatának 42/504-618-as telefonszáma, amelyen jelezhetik a lakosok, ha valahol tudomást szereznek szabadban lévő hajléktalanokról, élelem vagy tűzifa nélkül lévő családokról, idős, egyedül élő emberekről, cselekvésképtelen szenvedélybetegekről. Az egyesület által üzemeltetett krízisautó 24 órában működik, két szociális munkás szintén 24 órában segít, ha szükséges.

Az Albérlők Házában négy lakást fenntartanak arra az esetre, ha valakit sürgősen el kell helyezni. A krízishelyzetben lévők megsegítése érdekében lapunkon keresztül is kéri a helyi vállalkozásokat, magánembereket, hogy amennyiben lehetőségük van rá, ajánljanak fel melegíthető készétel konzervekkel, matracokkal, takarókkal segítsenek. A szállítás megszervezése és a gyors segítségnyújtás érdekében hívják a Periféria Egyesületet.

A járható utakért

Bocskai Péter, a NYÍRVV Kft. ügyvezető igazgatója a hétvégi hószolgálattal kapcsolatban adott tájékoztatást. A kft. a rendelkezésre álló személyi és gépi állomány teljes bevonásával készül fel a hétvégére beharangozott rendkívüli havazásra. A társaság 2 műszakban, műszakonként 5 (toló-szóró és toló) vezérgéppel végzi a különböző közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutak síkosság-mentesítését és hótolását.

Az V. szolgáltatási osztályba tartozó utak, külterületek (bokortanyák), földutak hómentesítése vállalkozók bevonásával történik. A 6 külső vállalkozó 18 géppel áll rendelkezésre, melyek szintén toló és szóró berendezéssel felszereltek, illetve homlokrakodók.

A kerékpárutakat és a fizető parkolókat is takarítják majd.

A kézi munkát is igénylő (az ingatlanokhoz nem csatlakozó) járdák, sétányok, terek, lépcsők, gyalogátkelők, belvárosi buszmegállók síkosság- és hómentesítését 18 fő főállású dolgozó, továbbá 10 fő közfoglalkoztatásban résztvevő dolgozó végzi. Szükség szerint rendelkezésre áll az útkezelési iroda 3 brigádja (15 fővel) is, váltott műszakban. A belvárosi buszmegállók kivételével a buszváró helyek hóeltakarítási munkáit külső vállalkozók végzik.

A külterületi munkacsoportok munkavezetői is (3fő) hétvégi ügyeletet látnak majd el. Ők a külterületen és a bokortanyákban szükséges munkákat hangolják össze. A külterületen tevékenykedő közfoglalkoztatásban résztvevő állomány is mozgósítható szükség esetén (15fő). A műszaki ügyeletesek (5fő) biztosítják a hószolgálati tevékenység műszaki működőképességének fenntartását, szervezik a gépjárművek, erőgépek és eszközeik javítását, esetleges műszaki mentését.

A hívható intézmények: Periféria Egyesület (42/504-618), Családok Átmeneti Otthona (42/596-467), a Szociális Gondozási Központ jelzőrendszeres házi segítségnyújtás diszpécser központja (06/30/248-2012), Oltalom Szeretetszolgálat (nappal 42/727-595, éjjel 42/419-786 (éjjeli menedékhely).

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában