Helyi közélet

2012.02.05. 12:09

Olvasónk írja: Tanácsok a költségvetési bevétel növeléséhez

Nyíregyháza - Nem értek egyet a fővárosi honatyák legújabb ötletével. 10 ezer forint adót  kivetni az autósokra, hogy ebből támogathassák a BKV-t. (S mivel sok vidéki társammal együtt gyakran megfordulok a fővárosban, bennünket is érint.)

Nyíregyháza - Nem értek egyet a fővárosi honatyák legújabb ötletével. 10 ezer forint adót  kivetni az autósokra, hogy ebből támogathassák a BKV-t. (S mivel sok vidéki társammal együtt gyakran megfordulok a fővárosban, bennünket is érint.) Az autósok már annyi adót fizetnek, hogy egyszerűen igazságtalan, hogy a lyuk betöméséhez megint ők a kiválasztottak. Megfizetik az ÁFA-t, amikor megvásárolják az autót. Fizetnek súlyadót, baleseti adót, tankoláskor jövedéki adót és ismét ÁFA-t. Tudom kell a pénz, de nekem lennének ötleteim, ha elfogadnának adótanácsadónak az ötlet gazdái.

Fizettessenek minden magyar állampolgárral „súlyadót”. Megszületik a gyerek, a szülei kiperkálják a születési súlyának megfelelő adót. Innen kezdve minden évben köteles lenne a haláláig éves bevallást készíteni, s a mindenkori súlya után fizetni. Egyben egészségvédő program is lenne, mert ha valaki elhízik, nyilván valóan többet fizet. Tudjuk ez utóbbival nyitott ajtót döngetek!)

A tömegközlekedési eszközök lépcsőjébe szerelhetnének be egy olyan jegykiadó automatát, amely az egyén súlya alapján állapítja meg a jegy árát. Mert azt mindenki tudja, hogy nagyobb súllyal többet fogyaszt a jármű, jobban kopnak a gumik, az alkatrészek. Ismerve a magyar emberek testalkatát, igen csak helyre billentené ez a módszer a költségvetést. Ennek tükrében pedig, minden bizonnyal kapnánk uniós támogatást az eszközök beszerzéséhez.

Azokra az emberekre, akik papír alapú újságot, könyvet vásárolnak, vessenek ki különadót. Hány fát kell ahhoz kivágni, hogy kényelmesen, a fotelba hátradőlve olvasgassunk. Tessék visszahozni a kisbírót, aki minden nap kétszer kidobolja a friss híreket. A könyvek szerelmeseinek vezessék be ismét a felolvasó összejöveteleket. Ez egyben közösségformáló program is lenne.

Vezessék be ismét, hogy lehessen nyilvános helyeken dohányozni. Ezzel ugyanis egy újabb adó kivetésére nyílna lehetőség. Azok az emberek, akik nem dohányoznak, fizethetnének szuper jövedéki adót, hisz passzív dohányosként, potyázva szívják magukba a mások által kieregetett füstkarikákat. Mert valljuk be, csípi jó néhány dohányosnak a szemét, hogy egyesek úgy jutnak a drága dohányfüsthöz, hogy egy fillérjükbe sem kerül.

Vessenek ki a készpénzre ÁFA-t. Képzeljük csak el, mennyi kiadása van az államnak a konzervatív gondolkodású, a készpénzes fizetési módtól elszakadni nem tudó polgárok miatt. Mennyi papír szükséges a bankjegyek nyomtatásához, mennyi fém az érmék elkészítéséhez. S akkor a munkások béréről még nem is szóltam. Ha eltűnne a készpénz, nem kellene pénztáros, s nem utolsó sorban nem lenne bankrablás! Ha pedig valaki mégis ragaszkodik a régi, elavult módszerhez, hát fizessen minden forint után 27%-os ÁFA-t.

Egyre drágább az energia, s egyes honfitársunk ennek megfizetése alól úgy próbál kibújni, hogy alternatív energiát használ. Kizsákmányolja a szelet, a napot,  ami pedig nem egyéni, hanem köztulajdon. Ezzel megkárosítja a költségvetést, mert ha megvásárolná az áramot, hőenergiát, akkor adót fizetne utána, de leleményességével kikerüli azt. Javaslom tehát, hogy állapítsanak meg számára egy hasonló háztartást figyelembe véve adót. Spóroljon ahogy akar, de az államnak ami jár, az jár!

Van még több jó ötletem is, de megvárom, hogy kapok e tanácsadói díjat, s ennek függvényében bocsájtom a köz javára azokat.

Domokosné Nagy Katalin                 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában