Helyi közélet

2012.02.17. 13:41

Szászfalvi László: kiemelt szerep jut a civil szférának a társadalmi párbeszédben

Nyíregyháza, 2012. február 17., péntek (MTI) - A civil szervezeteknek kiemelten fontos közvetítő szerepe van az állam és a társadalom között, a decemberben elfogadott civil törvény is ezt fejezi ki - jelentette ki Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára egy pénteki nyíregyházi fórumon.

Nyíregyháza, 2012. február 17., péntek (MTI) - A civil szervezeteknek kiemelten fontos közvetítő szerepe van az állam és a társadalom között, a decemberben elfogadott civil törvény is ezt fejezi ki - jelentette ki Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára egy pénteki nyíregyházi fórumon.A városházán megrendezett konferencián az államtitkár köszöntő beszédében kifejtette: az állam, valamint az államigazgatás megújulásának időszakában különösen nagy szüksége van a civil társadalmi összefogásra Magyarországnak és a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségnek.

A társadalom céljainak megvalósításában és a lehetőségek kiaknázásában elengedhetetlen a civil szervezetek részvétele, azonban a szektor hatékony működésének biztosítása és az ehhez szükséges feltételrendszer kialakítása már az állam feladata, ezt kiemelt feladatként kell kezelni - hangsúlyozta Szászfalvi László. Az államtitkár szerint "nem látszatműködésre és monstrum szervezetekre" van szükség, hanem oda kell a forrásokat összpontosítani, ahol valódi tevékenység folyik.

Az állam és a civil társadalom együttműködésére a legfrissebb példa  a 2011 decemberében elfogadott civil törvény, és azt megelőző, másfél évig tartó, példaértékű társadalmi egyeztetés - emlékeztetett az államtitkár. Mint fogalmazott, a szférát eddig túlszabályozottság, átláthatatlanság, magas adminisztrációs teher, az adatszolgáltatások felesleges párhuzamosságai, bonyolult és soklépcsős pályázati eljárások jellemezték, emiatt nehezen tudták végezni feladataikat a civil szervezetek. Az új törvény a működési környezetet támogató szabályozással hozzájárul a szektor fejlődéséhez és erősítéséhez.

Sok civil szervezet kívánsága vált valóra a támogatáspolitikai rendszer újragondolásával - tette hozzá Szászfalvi László. Megjegyezte: a civil bank bevezetésével a szervezetek már visszatérítendő támogatást is igényelhetnek, amelyből akár az európai uniós programokhoz szükséges saját erőt finanszírozhatják.

Az újonnan létrehozott Nemzeti Együttműködési Alappal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a törvény rendelkezései értelmében az alap forrásait nem lehet ezentúl zárolni, tehát minden egyes forint, amely a költségvetési törvényben elfogad a parlament - egy átláthatóbb döntési mechanizmust követően - a civil szervezetekhez jut el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában