Helyi közélet

2012.03.07. 14:06

Egymást jól ismerjük, de bizonyos munkákra nem is pályázunk

Alig tudunk beszélgetni Kertész Attilával a Magnum 44 személy- és vagyonvédelmi cég vezetőjével, egymás után kapja a telefonokat, és egy sürgős ügyet saját maga csinál meg a számítógépen, nem vár másra, ha a megrendelés elfogadható.

Alig tudunk beszélgetni Kertész Attilával a Magnum 44 személy- és vagyonvédelmi cég vezetőjével, egymás után kapja a telefonokat, és egy sürgős ügyet saját maga csinál meg a számítógépen, nem vár másra, ha a megrendelés elfogadható.Sorozatunk előző részében egy biztonsági őr mesélt arról, hogy a munkájuk és annak díjazása milyen nehéz, és kiszámíthatatlan. A cégvezetők sincsenek könnyű helyzetben, erről kérdeztük az ügyvezetőt.

- 20 éve léptem erre a területre, és 19 éve van saját cégem. Nekünk nőtt a bevételünk és nőtt az eredményünk is, de ezt a saját honlapunkon bárki megnézheti. Óvatosan kötünk üzletet, a megrendeléseket leginkább a személyes kapcsolatok alapozzák meg. Az eddigi referenciák közül büszke vagyok a Flextronics és az Electrolux épületének védelmére, a Révész logisztikai központ védelmére, de a Benczúr illetve később a Munkácsy kiállítás őrzése is a mi feladatunk volt. Egyik siker hozhatja magával a másikat. A piacszerzés szerintem leginkább az ismeretségen múlik, a közbeszerzési pályázatokon nagyon nehéz munkát szerezni. Ha váratlanul bejön egy alkalmi megrendelés, amihez speciális felkészültségre, vagy nagyobb nem állandó létszámra van szükség, akkor azzal az 1-2 „konkurens” céggel, akikkel tényleg jó a kapcsolat segítünk egymáson. A megyében 5-6 nagyobb vagyonvédelmi cég létezik, de az igazán nagy munkák a multinacionális hipermarketek, vagy a pénzintézetek védelme a fővárosban dől el, ott hiába vagyunk olcsóbbak, nem nyerhetünk.

A többség hiába kapaszkodik

Egy másik, igen kis cég vezetője inkább csak név említése nélkül beszél saját helyzetükről.

- Az, hogy a vagyonvédelemben rekord méretű a bevétel, az átlagra alig hat, ugyanis ha a piacon lévő cégek kis szelete kebelezi be a bevétel nagy részét, akkor a többség hiába kapaszkodik, ők továbbra is ráfizetésesek maradnak. Az, hogy fővállalkozóként egy cégkör nyer el mindent, még nem jelent kizárólagos piaci részesedést, hiszen többnyire alvállalkozóként a veszteseket gyűjti maga alá a fővállalkozó, és további alvállalkozó szinteken bevonásra nincs mód. Ha valaki ismer nagy és sikeres fővárosi vagyonvédelmi cégeket, így juthat kis cégként munkához. Az emberek többsége a védelmi cégekről azonnal a fegyveres személyi védelemre (body guardra) gondol, pedig a döntő többség csupán objektumőr, amin belül lehet valaki beosztva egy raktárudvarra, ahol 24 óra alatt bejön 3 kamion, vagy egy belvárosi 15 céges irodaházban, ahol van 60 alkalmazott, és naponta érkezik tárgyalni ügyintézni 200 ember. A személyi védelem külön terület, már nincsenek a piacon olyan „vállalkozók”, akik féllegális, vagy illegális kapcsolatok miatt vagy menekülnek, vagy vadásznak, és ezért kell melléjük egy fegyveres magánhadsereg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában