Helyi közélet

2012.03.05. 13:56

Itthon láss csodát!

Gávavencsellő - Itthon láss csodát! - hangzott projektünk felhívása, melynek záróünnepségére március 1-jén került sor Gávavencsellőn, a Rakovszky Sámuel Általános és Művészeti Iskola aulájában.

Gávavencsellő - Itthon láss csodát! - hangzott projektünk felhívása, melynek záróünnepségére március 1-jén került sor Gávavencsellőn, a Rakovszky Sámuel Általános és Művészeti Iskola aulájában.Verőfényes délután volt, mely kiváló alkalmat adott arra, hogy egy képzeletbeli utazásra invitáljuk az ünnepségen megjelent vendégeinket. A történelmi Magyarország tájain „barangoltunk”, hiszen záróprojektünk témája a Felvidék és Kárpátalja feltérképezése volt. Felelevenítettük a történelem jeles pillanatait, bekukkantottunk a vidék különleges nevezetességeibe, ismerkedtünk szokásaikkal és hagyományaikkal is. Azokon a tájakon időztünk gondolatban, melyek több mint ezer éven át a Magyar országhatáron belül helyezkedtek el. A képzelet szárnyán indult a kalandozás, melyet fellépő osztályok megtöltöttek színes tartalommal.

Minden osztály egy-egy vidék képes prezentálásával - és hagyományainak, érdekességeinek egy-egy szeletét választva - dramatikus játékkal készült a nagyszabású ünnepségre. Először a Felvidékre indultunk: Kassa, Trencsén, Pozsony majd Besztercebánya városaiban időztünk egy keveset.  Az ifjú színészpalánták közreműködésével sorra elevenedtek meg a helységekhez szorosan kapcsolódó történelmi események, mondák. A műsorban elhangzottak mesék, mondák, versrészletek, sőt táncos bemutatót is láthatott a közönség, amikor a történelmi kirándulás a Felvidékről Kárpátaljára indult. Itt elsőként Nagyszőlős tánckincsébe nyerhettek betekintést, majd Técső mondáját mesélték el diákjaink hitelesen.

Beregszászban hosszasabban időztünk, hiszen látnivalókban, eseményekben bővelkedő város. A város keletkezéséről szóló legendát, melyet már Tompa Mihály is megírt, a 7. osztály dramatikus előadásában láthatta a közönség. Kirándulásunk utolsó állomásaként Petőfi nyomdokait követve Munkács várában időztünk.

Képzeletbeli utazásunk végén visszaérkeztünk kiinduló állomásunkra. Úgy röpült az idő, mint egy igazi kiránduláson. A műsorszervezők, az osztályok mindent megtettek annak érdekében, hogy az utazók élményekkel telerakhassák bőröndjeiket. Reméljük sikerült úgy válogatni, hogy mindenki talált érdekes, és izgalmas ajándékot a képzeletbeli úton.

Nánásiné Szabolcsi Mónika igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában