Helyi közélet

2012.03.19. 09:39

Két napkollektort adott ajándékba a szakolyi Micimackó Napköziotthonos Óvodának a most szerveződő párt

Szakoly - A napkollektor feladata a szakemberek által kijelölt helyen a melegvíz előállítása lesz, amivel a település csökkentheti a fenntartási költségeket. Ezzel szeretne a településnek bemutatkozni a 4K.

Szakoly - A napkollektor feladata a szakemberek által kijelölt helyen a melegvíz előállítása lesz, amivel a település csökkentheti a fenntartási költségeket. Ezzel szeretne a településnek bemutatkozni a 4K.A 4K szervezete megkereste a település vezetőségét, hogy felajánlást tegyenek, illetve, hogy bemutatkozzanak és kezdeményezést tettek az együttműködésre is. Szűcs Gabriella polgármester kérte a szervezet vezetőit, hogy írják le a célkitűzéseiket, hogy arról tájékoztatni tudja a Képviselő-testületet, akik dönthetnek a település és a szervezet közötti lehetséges együttműködésről.

A szakolyi találkozón Budapestről is érkeztek vendégek, köztük Istvánffy András koordinátor, dr. Salha Omár az előkészítő bizottság tagja. A megyei képviselők nevében Fabian Gonzales beszélt egy tervezett együttműködés lehetőségéről – akit a bioerőmű építése és a biokertészet tervezése során ismertünk meg.

Szakoly község polgármestere Szűcs Gabriella tájékoztatta a vendégeket Szakoly természeti, közigazgatási környezetéről, kitérve a nemrég ismét működésbe lépett zöldmezős beruházásra, a bioerőműre. Az erőmű korábbi tulajdonosa biokertészetet tervezett a felszabaduló melegvíz hasznosítására, melyre már benyújtották a pályázatot. Nemrég tulajdonos váltás volt, és az új tulajdonos szeretné a biokertészetet felépíteni. A település életében ez kiugrási lehetőséget teremt, mert az erőmű 60-70 családnak ad helyben megélhetési lehetőséget. Az erőműben nem csak magasan kvalifikált munkaerő kap állást, hanem takarítók, biztonsági őrök, a beszállítók munkavállalói is, akik az alacsonyabban képzett emberek közé tartoznak.

A hátrányos helyzetűeket is tudják majd alkalmazni

A biokertészetben a hátrányos helyzetűeket is tudják majd alkalmazni, ez további 120-180 főnek jelent megélhetést. Szakoly sajátossága, hogy a megyei jogú városoktól Debrecentől, Nyíregyházától viszonylag távol fekszik, ami azt jelenti, hogy településünk lakosaink nincs nagy lehetősége az elhelyezkedésre. További problémát jelent, hogy a minimálbérből levonják az útiköltséget, így alig marad több, mint a munkanélküli ellátás összege.

Szűcs Gabriella polgármester örömmel fogadta a felajánlást a két napkollektorra, amit már megfelelő helyen tárolnak. A tervek szerint a közeljövőben állítják működésbe a szakemberek mérései alapján kijelölt helyen. Az így elért megtakarítás nyomán talán más kistelepülés is úgy dönt, hogy így takarít meg az energiaköltségekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában