Helyi közélet

2012.03.22. 19:12

Nőtt a jegyeladás, csökkent a bliccelés

Nyíregyháza - Kellemetlenséget okoz a helyi közlekedésben bevezetett első ajtós beszállítás.

Nyíregyháza - Kellemetlenséget okoz a helyi közlekedésben bevezetett első ajtós beszállítás.A Budapesti Közlekedési Központ kimutatásai alapján több jegyet és bérletet adtak el idén, melyben meghatározó szerepe van az üzemanyagárak folyamatos emelkedésének. A bevételek növekedése a külső tényezők mellett a jegyellenőrzés szigorodásának, a hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelők alkalmazásának is köszönhető.

A fővárosban napi szinten tapasztalható, hogy a közterület-felügyelőkkel megerősített ellenőrzések lényegesen hatékonyabbak, ennek köszönhetően csökkent a bliccelési hajlandóság. A közterület-felügyelők a jegyellenőri csoportok mellé beosztva – mint hatósági személyek – védik a tömegközlekedés járműveit és azok állagát. Mivel rendelkeznek hatósági jogkörrel, kiegészítik a közfeladatot ellátó jegyellenőrök intézkedéseit, segítik őket a személyi adatok felvételében vagy akár a jogosulatlanul utazók utazásból történő kizárásában. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a BKV-ellenőrök – hatósági jogkör híján – nem igazoltathatják és fel sem tartóztathatják a jegy nélkül utazókat. Ezt az utasok jelentős része kihasználta: ellenőrzéskor megtagadták okmányaik átadását, hamis adatokat diktáltak be, illetve intézkedés nélkül egyszerűen elsétáltak. A közterület-felügyelői részvétel és a segítségükkel ellenőrzött járművek körének bővítése azonban jelentős mértékben csökkentette a BKV Zrt. szolgáltatásait érvényes jegy és bérlet nélkül igénybe vevők számát, mivel a felügyelők a bliccelőkkel szemben hatósági jogkörüknél fogva eredményesebben intézkednek, a bliccelők személyes adatait elkérhetik és ha a bliccelő nem adja ezeket át, akkor az érintett személyt a helyszínen tarthatják a rendőrség kiérkezéséig.

A jegynélküli utazók száma csökkent

A Szabolcs Volán Zrt. által végzett települések közötti, helyközi menetrend szerinti személyszállítás teljesítményeiből az idei esztendő első két hónapjában a teljesárú menetjegyből származó bevétele a bázishoz viszonyítva 4,69 százalékkal növekedett.

– Az egyéb, különböző jegytípusokból származó bevétel az előző évi szinten van.  Az egyes bérlettípusok tekintetében 2-3 százalékos növekedés tapasztalható. A dolgozó bérletnél 2,64, a tanuló bérletnél 2,99 százalékos növekedés figyelhető meg az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Figyelembe véve a többlet kilométerből adódó bevétel növekedést a valódi volumen növekedés 0,5-1 százalék közötti értékre tehető – taglalta Ignácz László, a Szabolcs Volán Zrt. vezérigazgatója.

Nyíregyháza helyi közlekedésében az utasszámot tekintetében 2,94 százalékos növekedés tapasztalható, az összes utasszámot figyelembe véve azonban rendkívül nagy az eltérés a különböző jegy és bérletfajták előző évi időszakhoz viszonyított arányát tekintve.

– A menetjegyes utasok száma közel 10 százalékkal csökkent, a tanuló bérletesek 1,5 százalékkal, a nyugdíjas bérlettel utazók 6,56 százalékkal nőtt. Tudjuk, hogy okoz kellemetlenséget a helyi közlekedésben bevezetett első ajtós beszállítás, de ennek tudható be, hogy ellenőrzési tapasztalataink szerint a jegynélküli utazók száma mintegy 32 százalékkal csökkent, és csökkent az egyéb utazási jogosultság hiányos utazások aránya is.

Lényeges változások

Az ellenőrzés következetes betartásának köszönhetően a helyi ellenőrzés során jegy nélküli utazók száma az előző évi 61,8, a bérletbemutatók száma 49,7, míg az igazolványszám nélküli bérlettel utazók 9,7 százaléka az előző évinek. Ezek az adatok a helyközi ellenőrzés során: 93,1, 41,3 és 51,2 százalék – ismertette az aktuális adatokat Ignácz László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában