Helyi közélet

2012.03.14. 15:02

Vezetőt választottak és elismeréseket adtak át

Nyíregyháza - A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága (DAB) évnyitó közgyűlésén bemutatkoztak az új akadémiai ciklusra választott vezetők is.

Nyíregyháza - A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottsága (DAB) évnyitó közgyűlésén bemutatkoztak az új akadémiai ciklusra választott vezetők is.A DAB elnöke ismét Bitskey István irodalmár akadémikus lett. A három alelnök közül Nemessályi Zsolt az agrártudományokat, Szabó József a természettudományokat, Szekanecz Zoltán pedig az orvostudományokat képviseli. A tudományos testületnek 14 szakbizottsága van a nyíregyházi és a szolnoki bizottságokkal együtt.

Idén 3 tudományterületen is kiosztotta az MTA Debreceni Területi Bizottsága a DAB Plakettet. A magas kitüntetésben részesült dr. Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora is. Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora, habilitált egyetemi tanár, a Kölcsey Társaság elnöke, a 20. századi magyar líra s ezen belül az archaikus kultúrák líratörténeti jelentőségének országosan elismert kutatója.  Jánosi Zoltán évtizedek óta aktívan vesz részt a DAB régiójának tudományos közéletében, az MTA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tudományos bizottságainak szervezésében, s a Debreceni Egyetem doktori képzésében.

Irodalomtörténészként munkássága példaértékű: eddig 12 önálló könyve jelent meg, tanulmányait számos irodalmi folyóirat rendszeresen közli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában