Helyi közélet

2012.04.23. 10:21

„Ha valaki lógni akar, az lógni is fog”

Nyíregyháza - Az nevelési és oktatási intézményekben szolgáló iskolaőrök feladata a rend és biztonság betartatása lenne.

Nyíregyháza - Az nevelési és oktatási intézményekben szolgáló iskolaőrök feladata a rend és biztonság betartatása lenne.Egy belügyminisztériumi törvénytervezet szerint az oktatási intézmények a jövőben iskolaőröket alkalmazhatnának, akik megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok (igazolatlanul) elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést. Mindehhez „arányos mérvű testi kényszert” is bevethetnének. Az elképzeléshez módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt és a rendőrségről szóló jogszabályt is. Az iskolaőrök létszámáról a fenntartó dönthetne. Tehát tervezetről van szó, amit számtalan fórumon megvitatnak majd.

Speciális képzést kapnának

– Az iskolaőrség létrehozásának célja az iskolák belső rendjének fenntartása, a tanítás zavartalanságának garantálása. Szó nincs erőszakosságról, rendészeti szervezetről, kényszerítő eszközök alkalmazásáról, a kormány célja, hogy gondoskodjon az iskolákban a biztonságról – a gyerekekéről és a pedagógusokéról egyaránt. Az iskolaőr feladata, hogy megóvja és fenntartsa ezt a biztonságot, ne mászkálhassanak idegenek ki-be az intézményekben, mint ahogy ez sok esetben megtörtént – nyilatkozta a napokban Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője.

A tervekről szólva elmondta: az iskolaőrök speciális képzést kapnának, hogy értsenek a rendfenntartáshoz és a gyerekek nyelvén. Az iskolaőr azzal egyenértékűen fog fellépni, amit tapasztal. Ha például lopáson érnek valakit az iskolában, a tettest ugyanúgy visszatarthatják, mintha ez az utcán történik bárki mással. Az iskolaőrök az iskola falain belül betartatják a házirendet és megakadályozzák, hogy bűncselekmények történhessenek. Nagy Linda hozzátette: a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal összhangban készül a jogszabálytervezet, amely május közepén kerülhet a parlament elé. Az iskolaőrök alkalmazása nem kötelező, csupán egy lehetőség: az intézmények dönthetik el, hogy szükségesnek tartják-e, s ha igen, megítélésük szerint mennyi iskolaőr tudná garantálni a biztonságot.

Nagyobb a füstje, mint a lángja?

A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, Trencsényi László propagandisztikus hisztériakeltésnek nevezte a törvénytervezetet. Az oktatási szakember úgy véli, semmi szükség az Iskolaőr-programra, mivel az iskolai erőszak veszélye nem akkora Magyarországon, mint a híre, a felbukkanó problémák pedagógiai eszközrendszerrel még karbantarthatók, nincs szükség rend-őrökre. – Az elképzelés mögött egyébként csendes rasszizmus is meghúzódhat – tette hozzá. Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, Bolyky Orsolya így vélekedett: „Ha valaki lógni akar, az lógni is fog. Aki nem megy be az iskolába, az nem megy az iskola közelébe se, így nem fog találkozni az iskolaőrrel sem. Az iskolák döntő többsége eddig is meg tudta oldani, hogy a gyerekek ne mehessenek ki engedély nélkül az épületből, és idegenek ne mehessenek be oda.”

Törvénymódosítás

Módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában