Helyi közélet

2012.04.29. 18:15

Veszettül fontos a kötelező eboltás

Nyíregyháza - A mulasztó gazdik 30-150 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Nyíregyháza - A mulasztó gazdik 30-150 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Több ezer kutyánál esedékes a jogszabály által előírt éves, kötelező veszettség elleni oltás Nyíregyházán. A megyeszékhelyen áprilisban és májusban hirdetett meg oltási időpontokat a Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezete. A kutyatulajdonosoknak a kijelölt helyeken és időpontokban 3000 forintot kell fizetniük az ebek beoltatásáért és féregtelenítéséért. (Ugyanitt lehetőség van a macskák beoltatására is!)

– Az az ebtulajdonos, aki nem tesz eleget kötelezettségének, felszólító levelet kap, s ha nem tudja igazolni, hogy beoltatta kutyáját, valamint ezt a felszólítás után sem teszi meg, eljárás indul ellene. Minimum tízszeres (30.000 forint), maximum ötvenszeres (150.000 forint) büntetéssel sújthatók a felelőtlen gazdik – mondta el érdeklődésünkre dr. Gonda Gedeon állatorvos, aki az eboltási „road show” örökösföldi állomásán állt kameránk elé a minap.

– A veszettség elleni vakcina beadása és a féregtelenítés elvégzése a kutyáknál nem játék. Elsősorban nem az elrettentő büntetések miatt, hanem azért, mert ezeket a betegségeket az emberek is elkaphatják, sőt, akár bele is halhatnak! A veszettség megelőzése és felszámolása közérdek, az évenkénti kötelező oltást jogszabály írja elő a kutyatartóknak, az egy négylábúra eső 3000 forintos díj (amely tartalmazza a bőr alá adott 1 ml vakcinát és a féregtelenítő pirulákat) korántsem nevezhető drágának a mai árak mellett. A kötelező eljárás tehát mind a kutyus, mind a gazdi számára „fájdalommentes”, akik mégis elmulasztják, óriási veszélynek teszik ki kedvencüket, önmagukat és környezetüket – mondta dr. Gonda Gedeon. A szakember hozzátette: az ebadó híre miatt, amit végül nem vezetett be a nyíregyházi önkormányzat, nem csökkent érdemben a kutyatartók száma a megyeszékhelyen.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában