Helyi közélet

2012.05.02. 12:54

Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és hasznosítására indított magyar-román projekt

Nyíregyháza, 2012. május 2., szerda (MTI) - Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és feldolgozására indított, csaknem félmilliárd forint értékű közös magyar-román határon átnyúló program; a projekt záróeseményét szerdán tartották Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2012. május 2., szerda (MTI) - Befejeződött az elhasználódott fénycsövek gyűjtésére és feldolgozására indított, csaknem félmilliárd forint értékű közös magyar-román határon átnyúló program; a projekt záróeseményét szerdán tartották Nyíregyházán.A program egyik fő célkitűzése a környezettudatos szemléletformálás volt annak érdekében, hogy az elhasznált elektronikai hulladékot - ezen belül a neoncsöveket és az izzókat - ne a kommunálisan gyűjtött szemétbe dobják ki a felhasználók - mondta Simon Zsolt, a programban magyar részről érdekelt Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. felelős menedzsere.

Az 1,6 millió eurós projektben résztvevő négy magyar és négy romániai megyében mintegy 300 hulladékgyűjtő pontot létesítettek, amelyeken 500 gyűjtőedény segíti a fényforrások szelektív gyűjtését. A programnak köszönhetően megépült a Békés megyei Mezőkovácsházán egy feldolgozó üzem, amely évente mintegy 600 tonna fénycső megsemmisítésére, illetve újrahasznosítására képes.

Hamarosan új hulladékudvart adnak át Nyíregyházán

Simon Zsolt közlése szerint az elektronikai hulladékok mintegy 80-85 százaléka hasznosítható újra, ezt kézi bontással és professzionális gépekkel végzik az uniós előírásoknak megfelelően működő feldolgozó üzemekben. Magyarországon éves szinten nagyjából 120-130 ezer tonna háztartási elektronikai hulladék keletkezik: lakosonként négy kilogramm, összesen 40 ezer tonna begyűjtését és feldolgozását teszi lehetővé az uniós finanszírozási rendszer. Az országban piacvezető Electro-Coord évente átlagosan 30 ezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtet be és dolgoztat fel, a cég 2005 óta 5.500 szelektív gyűjtőpontot alakított ki.

Az ilyen hulladékok, - folytatta Simon Zsolt - károsanyag-tartalmuk miatt fokozott veszélyt jelentenek a környezetre; a többek között higanyt, brómot és kadmiumot tartalmazó alkatrészek a talajvízbe, majd onnan az emberi szervezetbe kerülésük esetén fokozott rákkeltő hatást fejthetnek ki.

Nyíregyházán évente nagyjából 18 ezer tonna szilárd hulladékot gyűjtenek be, ebből mintegy 4-5 ezer tonna szelektív gyűjtésből származik - ismertette Kósa Tímea alpolgármester. A tervek szerint a szabolcsi megyeszékhelyen hamarosan új hulladékudvart adnak át, május közepén pedig veszélyes hulladékgyűjtési akciót is szervez a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában