Helyi közélet

2012.05.26. 13:12

Izrael Állam magyarországi nagykövete Ilan Mor, Kisvárdán

Kisvárda – Izrael Állam magyarországi nagykövete Ilan Mor országjáró körútja során május 23–án és 24–én megyénkbe látogatott.

Kisvárda – Izrael Állam magyarországi nagykövete Ilan Mor országjáró körútja során május 23–án és 24–én megyénkbe látogatott. A nyíregyházi látogatást követően 24–én Kisvárdán töltötte el napját, a KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság elnökének, Rákóczi Andrásnak, valamint a Város Polgármesterének, Leleszi Tibornak a meghívására. A nagykövetet hivatalában fogadta Leleszi Tibor polgármester. A kölcsönös információ csere és tájékoztatást követően szó volt az izraeli Karmiel testvérváros jövőbeni kapcsolatainak erősítéséről. A rövid városnézés során a nagykövet úr megtekintette a Várat és a szomszédságban lévő Várfürdőt. A Várszínpadi bejáratnál a Szeregnyi György által vezetett térségi lovas öt fős hagyományőrző csoportja korhű, huszár és kuruc ruhába öltözve tisztelget a nagykövet előtt, aki búcsúzáskor kézfogással köszöntötte a kis csapatot. A Várszínpadon egy rövid kiállítást keretében lett bemutatva a Művészetek házának munkája, amit az intézmény vezetője Nyakó Béla szóbeli tájékoztatója egészített ki. A Várfürdőben Kovács Lajos igazgató mutatta be a létesítményt.

„Izrael tegnap és ma”

A rövid sétát követően Ilan Mor, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumának dísztermében tartott előadást az iskola diákjainak „Izrael tegnap és ma” címmel. Külön szólt államának sokszínű kultúrájáról, gazdaságáról, mindennapi életről és társadalmáról. A diákok angol nyelven feltett kérdéseire szívesen válaszolt, többek között egy lehetséges diákcsere megvalósulását is támogatta.

115 éves emléktábla

A délután folyamán látogatott el a Felső–Szabolcsi Kórházba, ahol Harsányi Imre tájékoztatta Ilan Mort a kórház mindennapi működéséről. Megtekintette a kórház tanácstermében, a valamikori ispotály, az első kórház alapításának eredeti –megmentett– márványtábláját. „Hazánk ezer éves fennállásának ünneplése alkalmából a KISVÁRDAI :CEVRA KADISA: izraelita szentegylet századik évfordulóját is ünneplendő későbbi idők emlékére SZABOLCS VÁRMEGYE közkórházának ezen IZRAELITA osztálylyal való saját költségen eszközlendő kibővítését ajánlotta fel és így létesült ezen emberbaráti intézmény mely az emberiség szenvedéseit megszüntetni, vagy legalább enyhíteni van hivatva.” –olvasható az l897–ben, 115 éve, elhelyezett héber és magyar nyelvű emléktáblán, amelyet 2008. május 18– án avattak újra. Ezt követően megtekintette a gyermek rehabilitációs készségfejlesztő kabinetben folyó munkát, ahol Dr. Molnár Sándor osztályvezető főorvos és Dr. Bíró Mariann gyermek rehabilitációs főorvos fogadta és mutatta be az itt folyó tevékenységüket.

Üzemlátogatás

A nagykövet úr betekintést kapott, a kisvárdai MasterGood Kft. (baromfifeldolgozó üzem) –a teljesen magyar, magántulajdonú– üzem mindennapi munkájába. Az üzem munkáját és termékeit Bárány Péter tulajdonos, valamint Tóth László termelési igazgató mutatta be.

Emlékeztek a Holocaust 68. évfordulójára

A megemlékezés kezdete előtt Ilan Mor megtekintette a Zsinagóga melletti imaházat, melynek külső felújítását, esőcsatornájának rendbetételét Háda György vállalkozó készítette el, a közelmúltban. Délután három órától pedig részt vett a Holocaust 68. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezésen, a Rétközi Múzeumban, a volt Zsinagógában. Személyesen is részt vettek a megemlékezésen, a holocaust két kisvárdai túlélője, Fekete Mihályné Erzsike néni és Molnár László Laci bácsi. A már évenként hagyományosan ismétlődő megemlékezés a KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság, a Város Önkormányzata, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség /MET/, a Rétközi Múzeum, a Városszépítő Egyesület valamint a Rotary Club helyei szervezetének közös rendezésében történt. A MET kisvárdai lelkésze Iklódy László idézi fel a helyi deportálás eseményeit, amit a Bessenyei György Gimnázium emlékműsora követet.

Emlékbeszédet mondott, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere. Majd a helyi Weiner Leó Alapfokú Zene–és művészeti Iskola műsorát hallgathatták meg a megjelentek. Gál Ottó a Magyar–Izraeli Baráti Társaság Országos szövetségének alelnöke is felidézte a múltat s utat mutatott a ma élőknek. A MET elnökének, Iványi Gábornak zárszava és imáját követően a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tagjainak imája zárja a kisvárdai megemlékezést.

-Vincze Péter-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában