Helyi közélet

2012.05.16. 07:55

Kisgyermekes anya maradt egyetlen fillér nélkül 10 forintos adósság miatt?

Egyetlen eset nyomán derült ki, hogy igen sokan jártak úgy, mint riportunk szereplői, amikor vélt, vagy valós kisebb összegű tartozás miatt zárolták a bankkártyájukat.

Egyetlen eset nyomán derült ki, hogy igen sokan jártak úgy, mint riportunk szereplői, amikor vélt, vagy valós kisebb összegű tartozás miatt zárolták a bankkártyájukat.Egyik olvasónk jelezte, hogy nem tudott fizetni bankkártyájával múlt héten egy benzinkúton, mint kiderült, azért, mert zárolta a bank. Amikor utánajárt, az is kiderült, hogy nincs egyedül. Amíg az ügyintézésre várt, két sorstársára akadt, ők mesélik el történetüket. Olvasónk elismerte, valóban elmaradt a súlyadó megfizetésével, de egy szabálysértési összeghatár alatti tartozás miatt zárolni a bankkártyát nem tartja arányos büntetésnek.

Zárolták a kártyáját

Juhász István kamionsofőr épp külföldön volt, amikor felesége egyetlen fillér nélkül maradt öt hónapos gyermekükkel. A felesége egy üzletben vásárolt volna, amikor az automatából nem tudott pénzt felvenni. Azt gondolta, nincs elég pénz a szerkezetben, ezért kisebb összeget ütött be, de a makacs gép azt sem adta oda. Egy másik személynek viszont adott pénzt az ATM, ekkor kezdett gyanakodni a fiatalasszony, hogy valami nincs rendben. Előtte a hétvége, és nincs pénze ételt venni. Még szerencse, hogy akadt segítség, és végül délután tudott ételt venni. Betérve a pénzintézetbe megtudta, hogy azért zárolták a kártyáját, mert volt egy 10 forintos tartozásról szóló értesítés. Ezt a régi lakcímükre küldte a város önkormányzata, és még egy másik levelet, amiben 1283 forintos tartozásról értesítenek.

A férj, István veszi át a szót - ennek alapja a súlyadó, csakhogy a bő egy hónappal korábban kivonatta a családi autót a forgalomból, erről megvannak a befizetést igazoló csekkek, és a határozat is, amit akkor ad ki az önkormányzat, ha nincs köztartozás. Az is kérdéses, hogy a bank miért a korábbi címre küldte az értesítést, mikor a lakcímkártyán egyértelműen az új cím szerepel. Amíg az önkormányzati irodában vártunk, kiderült, hogy sokan jártak hasonlóan. Volt, aki befizette a súlyadóját, mégis zárolták a kártyáját.

Elég különleges a másik riport alany Erzsébet esete is. Hajdú Erzsébet bankkártyára kapná az utalt családi pótlékot és a gyermektartást, ami ugye alapvetően nem a sajátja, hanem a gyermekeié. Nem tudta felvenni a pénzt, mert zárolták a kártyát.

Kiderült, hogy bírság miatt nem kapják meg gyermekei a járandóságukat. Csakhogy Erzsébetnek nem volt 10 éve vállalkozása és autója sem. Bement ő is az önkormányzati irodába, de ott nem találtak semmilyen papírt, ami alapján büntették. 150 ezer forint a teljes követelés, ami azt jelenti, hogy három hónapig nem kaphatnak enni a gyermekek. Egy éve kapott egy felszólító levelet, ami egy öt évvel ezelőtti hiányra hivatkozik, akkor megtette a szükséges ellentmondást, de most azt a levelet sem találják. A hivatalvezető arra hivatkozott, hogy ők nem tehetnek az egészről, Erzsébet meg is kérdezte, akkor ki generálta ezt a problémát. Azt külön sérelmezte, hogy az eljárásra 3000 forint illetéket kérnek, miközben nem jut a pénzéhez.

Nem figyelmeztették őket

Egyik riportalanyunk sem kapott olyan levelet, amiben figyelmeztették volna arra, hogy kis összegű, valós vagy vélt követelés miatt egyetlen fillérhez sem juthatnak hozzá a közeljövőben. Olvasónk azóta készpénzben befizette a súlyadó esedékes részét, a kisgyermekes anyukának ugyan feloldották a kártyája zárlatát, de még mindig nem tisztázott, hogy miért járt így. Erzsébetnek szerdán kell bemenni az irodába, ma tudhatja meg miért akarnak tőle 150 ezer forintot levonni. Levélben megkerestük az önkormányzati irodát is, mert fontos lehet az információ, mi alapján rendelheti el a kártya zárlatát a bank, ebben milyen szerepe van a hivatalnak.

Az önkormányzat reagált

Dr. Polgári András, az adóosztály osztályvezetője lapunkkal közölte: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóosztálya minden évben egyre nagyobb tételszámban és összegben kénytelen végrehajtási eljárásokat kezdeményezni azon adózókkal szemben, akik törvényi kötelezettségeik ellenére elmulasztják határidőre teljesíteni a megállapított fizetési kötelezettségeiket.

Az adósok adótartozásának behajtása érdekében az önkormányzati adóhatóság hatósági átutalási megbízást (inkasszó) nyújthat be az adósok pénzforgalmi bankszámlája ellen. A hitelintézetek kötelesek a hozzájuk érkezett hatósági átutalási megbízásokat teljesíteni, az abban foglalt összegek erejéig az adósok számláit megterhelni és azokat átutalni az adóhatóság által megjelölt számlák javára. Az adó végrehajtás útján történő beszedésére akkor kerül sor, ha az adózó az adóhatóság által megállapított, vagy az adózó által bevallott fizetési kötelezettségének esedékességkor nem tesz eleget. Az adó megfizetésének esedékességét törvény állapítja meg.

Adóhatóságunk a határidők elteltét követően több, mint egy hónapot biztosított a fizetési kötelezettségek teljesítésére és csak azt követően kezdeményezte az adózói kötelezettségek (adó megfizetése) teljesítésének kikényszerítését. Konkrét ügyre vonatkozóan nem áll módunkban felvilágosítást adni, hivatkozással az adótitok jogintézményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában