Helyi közélet

2012.05.23. 16:59

Összeköt minket az anyanyelvünk

Nyíregyháza - Csángóföldi gyerekek fogadására is készülnek, de ehhez elkélne még némi segítség.

Nyíregyháza - Csángóföldi gyerekek fogadására is készülnek, de ehhez elkélne még némi segítség.Ismét határon túli magyar gyerekeket hív és lát vendégül a Kárpát-medencei Magyar Gyermekekért Kulturális Egyesület. Az elmúlt években tiszta forrásból fakadó kezdeményezés eredményeként érkeztek Nyíregyházára az iskolások csoportjai Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból, Délvidékről.

– Önzetlen összefogással sikerült gondoskodni a gyerekek ellátásáról: a pékek szó nélkül adtak kiflit, fánkot és kenyeret, a hentesek húst, a zöldségesek levesbe valót és gyümölcsöt. Volt miből főzni, volt mit enni, a szállást pedig az iskolák a kollégiumaiban oldottuk meg, de akadt hotel is, amely a programokhoz nyújtott helyszínt – méltatja a ritkán látható összefogást Varga László, az egyesület elnöke.

Támogatókat keresnek

Hamarosan újabb csoportok érkeznek a Nemzeti Összefogás Napjára, június 4-re. A határon túli gyerekek fellépnek a Megyeháza előtti ünnepi programban, majd Sóstófürdő nevezetességeit tekintik meg. Idén van egy nagy terv: csángó gyerekeket szeretne nyaraltatni az egyesület a július 20. és augusztus 10. közötti időszakban.

Az egyesület most támogatókat keres, hisz a gyermekek utaztatása Nyíregyháza és Bákó megye között nem kis távolság. Emellett gyűjtés is indul a csángóföldieknek: könyveket, ruhaneműket, tartós élelmiszereket, tisztálkodási eszközöket, játékokat várnak, ebben szívesen látnák a megye iskoláinak, vagy a diákok szüleinek bekapcsolódását. A kezdeményezést támogatásáról biztosították már az egyházi, a városi, a megyei és a kormányhivatali vezetők is. (Az elnök elérhetősége: [email protected]).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában