Helyi közélet

2012.05.25. 19:21

Rendezett öregkort az Öreg-Túrnak

Nábrád - Lezárult az Öreg-Túr rehabilitációjának első üteme. Ennek zárórendezvényét tartották pénteken Nábrádon.

Nábrád - Lezárult az Öreg-Túr rehabilitációjának első üteme. Ennek zárórendezvényét tartották pénteken Nábrádon.A 296 millió forint összköltségű uniós támogatással megvalósuló beruházás munkálatait  Gacsályi József területi felügyelő, projektmenedzser mutatta be. A program célja az Öreg-Túr kisvízi szintjének emelése, a belvízelvezetés, a vízkészlet-hasznosítás és az ökológiai értékek megőrzésének harmonizációja volt.

A program keretében felújították a sonkádi duzzasztó és osztó műtárgyat, Olcsvaapátinál a Kövessy Győző-zsilipet, itt gátmagasítást és rézsűhelyreállítást is végeztek; a Bákaszegi-csatornán kotorták a medret és zsilipet is építettek, Kölcsénél  mederkotrást és partrendezés is folyt, Túristvándinál a vízimalmot elkerülő csatorna partját rendezték, torkolati zsilipet építettek, Kömörőnél az osztózsiliphez vezető út készült el, Nagyarnál átépítették a torkolati műtárgyat. Nábrádnál új fenékduzzasztó épült, melynek érdekessége a „hallépcső”, hogy a vízben élő állatok oda-vissza tudjanak „közlekedni” egy saját „vízi szerpentinen”, hisz a szintkülönbség jelentős.

Négy távjelző állomást is létrehoztak a Kövessy-zsilipnél, a Petőfi-zsilipnél, a nábrádi fenékgátnál, a kömörői zsilipnél; a sonkádi szorítózsilipnél pedig a rekonstrukciót követően ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomást építettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában