Helyi közélet

2012.05.03. 13:25

Szülői értekezlet a színházban

A színház leképezi, vagy teremti a világot? Joggal merül fel a kérdés olyan előadások kapcsán, amelyek a valóság egy-egy nehezen megközelíthető, eltitkolni való vagy sokkoló jelenségével szembesítenek. Ilyen most A webáruház című darab.

A színház leképezi, vagy teremti a világot? Joggal merül fel a kérdés olyan előadások kapcsán, amelyek a valóság egy-egy nehezen megközelíthető, eltitkolni való vagy sokkoló jelenségével szembesítenek. Ilyen most A webáruház című darab.Németh Ákos drámája azt mutatja meg, hogy „a fiatalság többnyire nosztalgiával emlegetett időszaka valójában életünk egyik legkritikusabb periódusa. A kétségbeesett önkeresés, a megfelelni és tetszeni vágyás, és mindenekelőtt a szeretet, a figyelem iránti vágy irányíthatatlanul, de legalábbis sokszor ijesztő erővel sodorhat nem kis veszélyek közé.”

Pszichológusok és szociológusok a megmondhatói, hogy manapság a föntebb említett válságokkal küzdő ifjak közül hányan kerülnek olykor menthetetlen helyzetbe. A rájuk leselkedő veszélyek elhárítására, vagy akárcsak „kezelésére” a felnőttek nincsenek felkészülve. A riasztó adatok szerint a magányból, a perspektívátlanságból eredő kiszolgáltatottság következtében a gyerekek egyre zsengébb életkorban válhatnak áldozattá. A mű úgy idézi meg a dizájner drogokkal ismerkedő tizenévesek problémáit, hogy azokon valamennyien eltöprenghetünk.

Különösen pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek, szülők. E jelenségeket ismerve és fölismerve a Móricz Zsigmond Színház május 10-én „Rendhagyó szülői értekezletre” hívja azokat, akiket a téma érint. A program 18 órakor A webáruház előadásával kezdődik, majd 19 óra 30 perctől a nagyszínpadon a teátrum a témával kapcsolatos nyilvános eszmecserére invitálja a nézőket. A beszélgetésen részt vesz dr. Móré E. Csaba pszichiáter és dr. Tarcsa Csaba rendőrezredes, a Szabolcs megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az est házigazdája dr. Tasnádi Csaba színházigazgató.

Karádi Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában