Helyi közélet

2012.05.20. 12:30

Visszatekerik a kilométerórákat

Nyíregyháza - A használtautók esetében alkalmazott kilométeróra-visszatekerés az elmúlt évek során egyre elterjedtebb lett hazánkban. Bár az idei jogszabályváltozás csökkentheti a visszaéléseket, a probléma korántsem tekinthető megoldottnak.

Nyíregyháza - A használtautók esetében alkalmazott kilométeróra-visszatekerés az elmúlt évek során egyre elterjedtebb lett hazánkban. Bár az idei jogszabályváltozás csökkentheti a visszaéléseket, a probléma korántsem tekinthető megoldottnak.A használtautó hirdetéseket böngészve, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a meghirdetett autók többsége nem futott többet 150 ezer kilométernél, legyen szó akár 15-18 éves gépjárműről.

– A százezres futásteljesítmény amolyan pszichológiai határ, a vásárlók nagy része ugyanis nem szeretne jóval százezer feletti kilométerórát látni az autójában – mondta az egyik nyíregyházi autókereskedés szakértője, Csősz Viktor. – Az autók gyártási ideje és az évek során futott valós kilométer alapján könnyen valószínűsíthető a későbbi meghibásodások, valamint a motor, a váltó és a futómű várható élettartama is. Ám miután senki nem szeretne a megvásárolt használtautó szervízelésére nagyobb összegeket költeni, így a vevők a keveset futott autókat részesítik előnyben. Sok vásárló ezért hajlandó akár magát is becsapni, és elhinni a meghamisított, gyakran irreális adatokat.

Az órapörgetés nem növeli jelentősen a használtautó értékét, az árat ugyanis több tényező határozza meg, a sokat futott autókra viszont alig van kereslet, így a visszavett kilométerállással egyszerűen az eladásra kínált gépkocsik piacképességét növelik. Pedig egy 5-6 év alatt 100-150 ezer kilométert futó személyautó, melyet rendszerint autópályán vezet tulajdonosa, nem feltétlenül kopik jobban, mint az, amelyik ugyanennyi idő alatt városban futott 80 ezret. A vásárló számára azonban komoly gondokat és plusz költségeket okozhat, ha nincs tisztában az autójával futott valós kilométeradatokkal.

– Ilyen esetekben alapvető probléma, hogy követhetetlen lesz az autó szervizelési periódusa. A visszatekert kilométerórával vásárolt használtautó esetében a vevő nem tudhatja pontosan, hogy az autó átesett-e az úgynevezett nagyszervizen, ami a vezérlés és a vízszivattyú cseréjét is tartalmazza. Előfordulhat, hogy 60-100 ezer kilométert is visszapörgetnek, ha pedig vezérlés csere előtt állítják vissza az órát, akkor rövid időn belül akár vezérműszíj szakadás is bekövetkezhet, ami komoly költségeket jelenthet az új tulajdonos számára – tájékoztatott Csősz Viktor.

Az eladásra kínált gépjárművet az óra-visszaállítás mellett több esetben a váltógomb valamint a pedálgumi cserélésével is igyekeznek a vevő számára vonzóbbá tenni, de gyakori a kormány újrabőrözése, az ülések áthúzása is.

– A jóhiszemű vásárlónak az esztétikai hiányosságok sokkal inkább szemet szúrnak, mint egy technikai probléma, ezért sok eladó leginkább a takarításra, a karcok eltüntetésére koncentrál. Rengeteg bevett praktika van, például egy olajfolyás is könnyen „megszüntethető” egy mosással. Ugyanakkor a csillogó külső mellett a tényleges értékcsökkentő tényezők rejtve maradnak – hívja fel a figyelmet a szakértő. – Ezért javaslom, hogy mielőtt bármilyen gépkocsit megvásárolna az érdeklődő, vigye el egy hivatalos márkaszervizbe, ahol a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével gyorsan kideríthetőek a „trükkök”, az esetleges korábbi sérülések és a valós kilométeróra állás.

A január elsetől hatályba lépő jogszabályi változások megoldást jelenthetnek az óra-visszatekerés problémájára. Eszerint ugyanis a gépjármű birtokba vételekor a közúti közlekedési nyilvántartásba be kell vezetni a jármű kilométeróra-állását. Tehát a gépjármű adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell a kilométer számláló műszer által jelzett értéket is. Mindemellett a gépkocsi műszaki vizsgája során leolvasott kilométeradatok is bekerülnek a központi járműnyilvántartásba, ahonnan bárki lekérheti az ide vonatkozó adatokat. Az új autók esetében a gépkocsi első forgalomba helyezésekor 4 év a műszaki érvényesség, majd ezt követően 2 év, tehát a használtautók járműnyilvántartásba kétévente bekerülnek majd a kilométeradatok. Ám mivel a szabályozás 2012-től érvényes, jelenleg ha gépkocsit vásárolunk, ezeket az adatokat még nem tudjuk lekérni.

– A márkaszervizek folyamatosan nyomon követik a kilométeróra állást, ezért a legmegbízhatóbb módszer, ha lekérdezzük tőlük az adatokat. Mindemellett használtautó vásárlás előtt fontos odafigyelni az eladó által nyújtott garanciális, a finanszírozási és a biztosítási feltételekre. Amennyiben kereskedőtől vásárolunk, a saját háttérszolgáltatások (szerviz, csereautó, bérautó, karosszéria műhely, kárrendezés) megléte a későbbiek során mind-mind kiemelten fontos szerepet játszhat a megbízhatóbb, kényelmesebb ügyintézésben. Érdemes részletesen tájékozódni az eladó által nyújtott szolgáltatásokról ezen a téren is – vélekedett Csősz Viktor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában