Helyi közélet

2012.06.04. 10:40

A nemzeti összetartozást ünnepeltük

Nyíregyháza - A megye és a város közösen emlékezett a trianoni békeszerződésre.

Nyíregyháza - A megye és a város közösen emlékezett a trianoni békeszerződésre.Két évvel ezelőtt döntött úgy az Országgyűlés, hogy június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává teszi. Ezen a napon írták alá a fájdalmas és méltatlan trianoni békediktátumot, amely során a történelmi Magyarország elvesztette akkori területének és lakosságának jelentős részét. Hétfőn délelőtt közös megemlékezést tartott Nyíregyháza és a megye önkormányzata, illetve a megyei kormányhivatal, melyen Kárpátaljáról és a Partiumból érkező általános iskolások is részt vettek. A megyeszékhely részéről dr. Kovács Ferenc nyitotta az ünnepi beszédek sorát.

– A történelmi Magyarország szétszabdalása egy történelmi csapás volt, de fel tudtuk dolgozni, fel tudtunk állni. A nemzeti öntudat előtt hajtunk fejet a mai nap, és azok előtt, akik életüket adták érte – hangzottak a polgármester szavai, melyet a kárpátaljai, Salánkáról érkezett iskolások szavalatai követtek, a diákok Falu Tamás és Kovács Vilmos egy-egy versét osztották meg az egybegyültekkel.

Dr. Vinnai Győző megemlékezésében kiemelte: minden magyarul gondolkodó embernek fájdalmas a 92 évvel ezelőtti nap. – Az összetartozásnak és a tenniakarásnak fel kell váltania a szomorúságot. Mi, Kárpát-medencei magyarok lélekben mindig is együtt voltunk, és hogy ez ma sincs másképp, annak ékes példája az a 250 000 ember, aki a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása óta megigényelte a magyar állampolgárságot – mondta a kormánymegbízott.

– A mai nap képzeletben megfogjuk a határon túl élő magyar testvéreink kezét – kezdte Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Jó lenne, ha a magyar végre hozzászokna a jóhoz is, nem csak a megrázkódtatásokhoz. Ez a nap, a Nemzeti Összetartozás Napja remek alkalom arra, hogy emlékezzünk méltatlanul elszakított testvéreinkre, de egyben jelezzük nekik, hogy a nehézségek ellenére egységes nemzet a magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában