Helyi közélet

2012.06.26. 10:45

Vészharang a régiségekért

Nagyhalász - Bozsó István tulajdonos azt szeretné, ha a gyűjtemény valamennyi darabja együtt maradna.

Nagyhalász - Bozsó István tulajdonos azt szeretné, ha a gyűjtemény valamennyi darabja együtt maradna.Vészharangot kongatnak Nagyhalász lakói a Bozsó István nevével fémjelzett helytörténeti gyűjtemény megmentése érdekében.

Széthordják a múltat

Rácz Gabriella a városlakók nevében írt aggódó levelet szerkesztőségünknek. Mint olvasható, visszafordíthatatlan folyamat lesz, ha megszűnik a Csuha-Kállay kúriában a kiállítás. A képviselő-testület ugyanis úgy döntött, hogy átköltözteti a könyvtárat a kúriába és a kiállításnak összébb kell húzódnia, csakhogy már így is szűkös volt az épület a sok tárgynak. A gyűjtemény tulajdonosa, Bozsó István minderre úgy reagált, hogy akkor inkább eladogatja dolgait. Ha most ezeket eladja, akkor Nagyhalász régi használati tárgyait, a város múltját széthordják az országban – írta olvasónk, majd hozzátette: „Más város, például a szomszédos Ibrány, de bármelyik az országban összetenné a két kezét, ha egy ilyen gyűjteménnyel büszkélkedhetne”.

Egyben értékes

Megkerestük Bozsó Istvánt, a több ezer darabos gyűjtemény tulajdonosát, aki a következőket mondta el érdeklődésünkre: – Nem tudom még, mi lesz a gyűjteménnyel, július 1-jétől már nem lehetnek a kúriában a tárgyak. Most építek mindenféle sufnit a lakásomnál, de annyi tárgyat képtelenség elhelyezni, nem is szólva a 200 darabos rádiógyűjteményről, amely igényli a megfelelő körülmények közötti tárolást – magyarázta a gyűjtő. – Az igaz, hogy az önkormányzat ajánlott fel cserébe helyiségeket, de egyik sem megfelelő. A külvégi épületnél a biztonságos védelem nem lett volna megoldható, a fogorvosi rendelő épülete pedig nagyon kicsi. Vállalkozók örömmel megvennék a gyűjteményt, de nem szeretném szétszabdalni, így egyben értékes az egész. A gyűjtemény és a kúria jól kiegészítette egymást, a városba érkező vendégeket ide mindig el lehetett hozni, a városnak volt mivel büszkélkednie...

Móré Lászlóné, a városi könyvtár vezetője így vélekedett: – A Csuha-Kállay kúria bal oldali részébe költözne a könyvtár, a jobb oldali helyiségben pedig lenne a szűkített helytörténeti kiállítás. A középső nagyterem megmaradna házasságkötő teremnek, s időszaki kiállításoknak is adna majd helyet, illetve néhány rádiót is el lehetne ott helyezni. A könyvtár nagyobb alapterületen lenne, mint ahol most van, a nagyteremben pedig programokat tudnánk megrendezni. Egyébként a könyvtárnak is feladata a helytörténeti értékek őrzése.

Kötelesség megőrizni

Orosz Károly polgármester álláspontját is megkérdeztük a helytörténeti gyűjteménnyel kapcsolatban:

– A képviselő-testület döntött arról, hogy a könyvtár költözzön át a kúria egyik részébe, a másik részében pedig maradjon meg egy összeválogatott helytörténeti kiállítás. Ebben a döntésben szerepet játszott az, hogy így a kúria kihasználtsága sokkal jobb lesz, minden munkanap nyitva tart, s ezáltal látogatottabb lesz az épület. Télen a fűtés is hatékonyabb lenne, ha folyamatosan menne. Hiába ajánlottunk fel más helyiségeket, Bozsó István ragaszkodott a kúriához. A kúriától mi nem zárkóztunk el, csak azt szerettük volna, ha nem az összes tárgy, hanem egy válogatott anyag lenne ott kiállítva. A kúria funkcióbővítése még engedélyeztetés alatt van, még bármi történhet. Ha a művelődési házat sikerülne felújítani, a könyvtár majd átkerülhetne oda a végleges helyére. Az önkormányzatnak szívügye a gyűjtemény, próbálunk megoldást találni, hiszen a több száz éves múltunkból ennyi maradt, s azt nekünk is kötelességünk megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában