Helyi közélet

2012.07.30. 14:26

A megye jövőjét határozza meg a készülő koncepció

Idén januártól megváltozott a megyék funkciója: a korábbi intézményfenntartó szerepük nagyrészt megszűnt, területfejlesztési koordinációs feladatuk pedig megerősödött.

Idén januártól megváltozott a megyék funkciója: a korábbi intézményfenntartó szerepük nagyrészt megszűnt, területfejlesztési koordinációs feladatuk pedig megerősödött.Az új feladatkörben a Szabolcs megyei önkormányzat is megkezdte a megyei fejlesztési koncepció előkészítését, mely a 2014–2020 közötti időszakra meghatározza a fejlesztések irányát, a prioritásokat, s melynek célja, hogy jobb körülményeket teremtsen az itt élők számára. A megyei stratégia a szabolcsi problémákat, kihívásokat és adottságokat veszi alapul, de összhangban kell lennie a nemzeti fejlesztési programmal, és mivel a forrásokat az Európai Unió biztosítja, az uniós célokat sem hagyhatja figyelmen kívül. És bár a keretek még sok tekintetben nem tisztázottak – a rendelkezésre álló forrásokról is még csak annyit tudni, hogy országos szinten 6500 milliárd forintot lehet majd felhasználni –, a megyei vezetés fontosnak tartotta, hogy az érintett szereplők bevonásával megkezdődjön a tervezési munka.

Helyi adottságokra és kapacitásokra alapozott, a gazdaság fejlődését elősegítő koncepciót közösen, a megye civil és gazdasági szféráját is bevonva lehet csak kidolgozni, ezért is tartottak hétfőn a megyeházán vitanapot, ahol a résztvevők javaslatokat fogalmaztak meg, kérdéseket tettek fel a fejlesztés irányaival kapcsolatosan. A vitaanyagban prioritást kapott a környezetbarát mobilitás, az alternatív energiák előállítása és hasznosítása, az élelmiszergazdaságban rejlő lehetőségek kihasználása, valamint az értékteremtő szociális foglalkoztatás, illetve a roma foglalkoztatás megteremtése, fellendítése.

Seszták Oszkár, a közgyűlése elnöke elmondta: a helyzetfeltárást egy javaslattevő és egy véleményező időszak követi majd, hogy a koncepció végső változata 2013 áprilisára készüljön el. Kovács Sándor, a közgyűlés alelnöke azt mondta, életképes projektekre van szükség ahhoz, hogy a minden bizonnyal milliárdos nagyságrendű forrásokhoz a megye hozzájusson, ezért is fontos, hogy a lehető legszélesebb körben egyeztessenek a koncepcióról. Ahhoz, hogy a megye lakosságának életkörülményeit javító programok valósuljanak meg a stratégia révén, felül kell emelkedni a politikán, mert csak közösen lehet eredményeket elérni – hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában