Helyi közélet

2012.07.02. 07:43

Ha a szív erős az elme boldog

Debrecen - A nyár a szív és a vékonybél aktív időszaka. Így a nyári hónapok ragyogó alkalmat teremtenek a szív- és vékonybélbetegségek megelőzésére, e szervek állapotának harmonizálására. A cikkben ezúttal a szív erősítésével foglalkozom.

Debrecen - A nyár a szív és a vékonybél aktív időszaka. Így a nyári hónapok ragyogó alkalmat teremtenek a szív- és vékonybélbetegségek megelőzésére, e szervek állapotának harmonizálására. A cikkben ezúttal a szív erősítésével foglalkozom.

A nyár- a tűz, meleget, színeket és szenvedélyt hoz életünkbe. A nyári hőség és áradó napfény a legkedvezőbb időszak a természet, így az emberek számára is. Nyáron több az energiánk, kedvet kapunk a sportolásra, kertészkedésre. Ez az évszak azért is fontos, mert ekkor gyűjtjük össze a az év többi részére szükséges energiatartalékunkat (nyaralás!).

Ha szív erős, a vérellátás bőséges és a vérkeringés akadálytalan, akkor biztosítva van az életerő és a jó testfelépítés. Ugyanis a szív és vérkeringés egészsége és zökkenőmentes működése kulcsfontosságú előfeltétele az életnek és a szervek összehangolt működésének, mivel a vérkeringés a szervezet minden más rendszerével összeköttetésben áll, a benne zajló folyamatok hatása mindenhová átterjed.

Érzelmi és fizikai tünetek

Ha a szív erős, akkor az elme boldog és békés, az emlékezőképesség és a gondolkodás tiszta, éles, az álmok nyugodtak és érzelmi szempontból kiegyensúlyozottak.

A következőkben az egyensúlyvesztés érzelmi tüneteit sorolom fel: szorongás, érzelmi problémák, feledékenység, túlzásba vitt álmodozás, folytonos nevetgélés, humorérzék hiánya, alacsony önbecsülés, kegyetlenség, gyűlölködés, túlzott lelkesedés, izgalmi állapot, frigiditás, nyugtalanság. Most pedig jöjjenek a fizikai tünetek: az artériák megkeményedése, trombózis, szívrohamok, vérkeringési zavarok, alacsony vagy magas vérnyomás, felforrósodott és/vagy fájó ízületek, az arc vörös vagy hamuszürke elszíneződése, a szívkoszorúér megbetegedése, bőr forrósággal járó kipirulása, szabálytalan és gyenge érverés, álmatlanság, irtózás a túl meleg időjárástól.

Cikória, csalán, cékla

Hogyan őrizhetjük meg szívünk egészségét? – kérdezhetik. A válasz: étkezésünkkel és egyéb házi fortélyokkal! A keserű endívia, a cikória, a gyermekláncfű és a spárga serkenti a szív működését és utóbbinak a tisztítóképessége is erőteljes. A gabonafélék közül ajánlom a kukoricát, minden hántolatlan gabona korpáját, csíráját, továbbá a barna rizst szívünk erősítésére. A zöldségek közül a klorofilban gazdag növények (minél zöldebb, annál több benne a klorofil, pl: brokkoli), kék és zöld alga, moszatok, csalán, petrezselyem, továbbá a cékla, sárgabarack és vizitorma bőséges fogyasztását ajánlom.

Hűtő hatású ételek

A nyár hevének ellensúlyozására a nyári étrendünk hűtő hatású, könnyű ételekből álljon. Az évnek ez a szakasza a legalkalmasabb arra, hogy salátákat és helyben termett, friss gyümölcsöket fogyasszunk.

Azonban azok, akik a nyári forróságban is hajlamosak néha fázni, ne egyenek nyers ételeket, salátákat és fagylaltot. Akiknek viszont gyenge az immunrendszerük, ajánlott ezeknek a hideg, nedves ételeknek a fogyasztása, mert segíti a szervezetük őszi nyálkaképzését.

Mozgás és illóolajok

És az étkezési tanácsok mellett nem maradhat el az, hogy buzdítsam Önt, kedves Olvasó, az érrendszer és a szív erősítését szolgáló heti háromszor 30-40 perces testmozgásra, melyet mérsékelt intenzitással végezzen, éppen hogy csak gyorsítsa fel szívverését fél órára. Végezetül nem maradhat ki a képből az illóolajok jótékony hatása sem. A jázmin, levendula, palmazosa, rózsa, rozmaring és ylang ylang illóolajok jótékonyhatással vannak a szívre és az érrendszerre. Használja ezeket bátran. Következő alkalommal folytatjuk a nyári egészségmegőrző teendőkkel és a vékonybél óriási jelentőségéről, a szívhez fűződő szoros kapcsolatáról és egészségének megőrzéséről szolgálok hasznos információkkal.

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvosszakértője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában