Helyi közélet

2012.07.16. 11:19

Még drágább az életünk

Jelentősen drágul ősztől a kenyér: a gabonapiaci-malomipari szereplők szerint akár 15 százalékkal is, míg a kiskereskedők úgy vélik, hogy ennél visszafogottabb, egy számjegyű drágulás jöhet – írja a nol.hu.

Jelentősen drágul ősztől a kenyér: a gabonapiaci-malomipari szereplők szerint akár 15 százalékkal is, míg a kiskereskedők úgy vélik, hogy ennél visszafogottabb, egy számjegyű drágulás jöhet – írja a nol.hu.A szokatlanul forró, aszályos idő miatt Magyarországon is megugrott a gabonafélék felvásárlási ára. Az idén január és május között 51–55 ezer forint között hullámzott a búza tonnánkénti termelői ára, ami annak volt betudható, hogy az előző évi termésből volt még raktáron, s az lenyomta az árakat. A szárazság és a világpiaci árrobbanás hatására azonban júliusban emelkedtek az árak, és néhány hét alatt 65 ezer forint fölé ugrott a búza tonnánkénti ára. Búzából a tavalyi hektáronként 4,2 tonna helyett az idén várhatóan 3,7 tonnát tudnak betakarítani, azaz mintegy félmillió tonnával lesz kevesebb a termés 2011-hez képest, a hazai árakat azonban elsősorban a világpiaci árak húzzák magukkal.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint a jelentős búzaár-emelkedés 30-60 nap alatt beépül a kiskereskedelmi árakba. A beharangozott kenyér-áremelésről Zöldi Mihályt, a Gávavencsellői Sütőüzem Kft. tulajdonosát kérdeztük. – A népegészségügyi termékadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj révén így sem túl rózsás a helyzetünk, de ez most az idei átlagosnál is kevesebb búzatermés miatt fokozottabban igaz. Ha emelkednek az alapanyagárak, ahhoz nekünk is alkalmazkodni kell. A versenyképeség megtartása miatt azonban nem tervezünk, tervezhetünk drasztikus emelést. A közüzemi díjak is nőnek, ez sem könnyíti meg az életünket – mondta a 20 főt foglalkoztató vállalkozás ügyvezetője.

Duplájára emelkedik

Nagyjából százezer autóst érint, hogy a kormány a literenként 225-270 forintba kerülő autógáz jövedéki adóját a jelenlegi nettó 30 forintról jövőre két lépcsőben a duplájára növeli. Az adóemelés ellenére továbbra is érdemes lesz gázüzemű autóval közlekedni, de az átlagos személyautó esetében 200-300 ezer forintba kerülő átalakítás megtérülési ideje akár évekkel is megnőhet – mondta Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter elnöke. Az intézkedés szerinte elsősorban nem is az autósokat vagy a kutakat, hanem az átalakítást végző vállalkozásokat érintheti kellemetlenül.

Kovács István nyíregyházi autószerelő hat éve foglalkozik autógáz-beszereléssel és az ehhez szükséges átalakítással. – A mai árakkal és egy éves 15 ezer kilométeres futással számolva a beszerelés költsége egy bő év alatt térülhet meg. Ez a költség egy átlagos autó esetében 200 ezer forint környékén mozog, de egy nyolchengeres „autócsoda” átalakítása közel 400 ezer forint is lehet. Ha a tervezett jövedékiadó-emelés megvalósul, a megtérülés időszaka értelemszerűen kitolódhat. Érdekesség, hogy nyugaton a környezettudatosság jegyében különféle adókedvezményekkel próbálják ösztönözni az autógáz beszerelését, nálunk ennek a fordítottja történik – mondta a Csermely utcai telephelyen dolgozó Kovács István autószerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában