Helyi közélet

2012.07.08. 12:05

Vendégsorok: Szeszkultúránk

Megint Brüsszel s újfent felszólítás! A küldő az Európai Bizottság, a címzett  Magyarország, a mondandó -  vagy inkább parancs? - pedig, hogy hazánk szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Angyal Sándor jegyzete

Megint Brüsszel s újfent felszólítás! A küldő az Európai Bizottság, a címzett  Magyarország, a mondandó -  vagy inkább parancs? - pedig, hogy hazánk szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Angyal Sándor jegyzeteUgyanis, ha valaki nem emlékszik rá:  a kétéves múlt új kormány első intézkedéseinek egyike az volt, hogy fejenként évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni a háztartások, illetve a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka után. Ám az EU szerint mivel ezt a területet  „uniós jogszabály harmonizálja”  , így legfeljebb a jövedéki adó felét  engedheti el a magyar kormány is. Miután törvény született a mi lépésünkről, így 2010 szeptembere óta  adómentesen főzhet otthon vagy főzethet  pálinkafőzdében bárki gyümölcspárlatot, így a fáról lehullott alma, szilva körte sem vész kárba. Ráadásul - szólt a hazai, minisztériumi állítás- a pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján a magyarság kulturális /!/ örökségének része, amit ugye ápolni illik. Igaz, hogy fellélegzett vagy tízezer házifőzde akkor, de az eltelt idő alatt - s ez bizonyítható - a bérfőzők lettek az új szabályozás nyertesei, mert megsokszorozódott a munkájuk, hiszen sokan adózás nélkül ott  főzették ki az 50 liter nedűt .

Kimutatták, hogy az új rendszerben a házi készülékeken 1,5-2 millió hektoliterfok - ez a szesztartalom közismert mértékegysége - főtt le, ami által a bérfőzést is ideszámítva hazánkban az egy főre jutó éves pálinka mennyisége meghaladja a másfél litert fejenként, aminek kétharmadát az adómentes rész adja...Amig szeszismeretemet gazdagítom, egy másik hír meg azt tudatja velem: hiába államosította a kormány a kórházakat, az intézmények gazdálkodásának konszolidálását nem sikerült elérni, a tartozások egyre nőnek, csak nőnek. Ráadásul gyógyító kasszából vették el az egészségügyieknek ígért béremelés 28,8 milliárdját, ezért még a vártnál is gyorsabban apadhat az a kassza- amint azt a NOL írja. Kértek ugyan a gyógyító munka feltételeinek javítására 40 milliárd forintot, de ennek nyoma sincs a jövő évi költségvetésben. (S akkor még egy szót sem szóltunk arról, hogy jövőre a gyógyszerkasszát is megrövidíteni tervezik 150 milliárddal.)

Köztudott, hogy sok ember az alkoholtól válik beteggé, jut kórházba. Esetleg meg kellene gondolni azt a jövedékiadó-kedvezményt a kisüstiknél,  s az onnan származó bevételt küldeni az alkoholista helyett  a kórházba. Persze mindez csak egy buta ábránd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában