Helyi közélet

2012.08.03. 14:05

„A legszebb konyhakertek” versenyét fontolgatják

Nyíregyháza - A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, és a pázsit, a virágok és a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük hely!

Nyíregyháza - A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, és a pázsit, a virágok és a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük hely!Kovács Szilvia karcagi alpolgármester hirdette meg városában a programot, amelyben versenyre hívták a jelentkezőket. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott kezdeményezés célja, hogy az akció az egész országra kiterjedjen.

Alig néhány évtizede még hozzátartozott a vidéki udvarokhoz a konyhakert, amely szinte egyik pillanatról a másikra tűnt el a portákról, mondta Kovács Szilvia. Jó lenne, ha visszafordulna ez a folyamat, és a családok ismét termesztenének zöldséget a saját konyhájukra. Ez nem csak gazdasági, hanem szemléletbeli kérdés is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki Karcagon lakik, Kovács Szilvia alpolgármesterrel együtt szorgalmazta „A legszebb konyhakertek” című vetélkedés elindítását. Dobos László polgármester a karcagi kistérség településeire kiterjesztve is meghirdette az akciót, Püspökladány már csatlakozott a programhoz. A szervezők bíznak abban, hogy a jó példa országszerte követőkre talál.

A verseny szó jelképes, hiszen nem vetélkedésre, hanem alkotásra buzdít. Nem különleges látványkerteket várnak, hanem hagyományos veteményeseket, a régről ismert formájukban. Karcagon néhány könnyen teljesíthető kívánalmat fogalmaztak meg a kiírásban. A kert rendezett környezetben helyezkedjék el a lakóportán, legyen gondozott, s legalább ötféle zöldség növekedjék benne. A növényeket a gazda választja szabadon, a konyhában leggyakrabban asztalra kerülő élelmiszer alapanyagokból: pl. petrezselyem, zöldborsó, sárgarépa, paprika, paradicsom, uborka, tök, saláta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában