Helyi közélet

2012.08.13. 11:56

Harci kutya, vagy mégsem?

Nyíregyháza - Kikerülhet a veszélyes állatok köréből a pitbull terrier a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint. 

Nyíregyháza - Kikerülhet a veszélyes állatok köréből a pitbull terrier a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete szerint. Korábban a veszélyes ebeket tenyészteni, képezni, sőt reklámozni is tilos volt, a friss rendelettervezet értelmében azonban egyetlen kutyát sem lehet veszélyesnek tekinteni csupán fajtájánál fogva. Pelyvás Csabát, a Rosszcsont kutyakiképző iskola vezetőjét kérdeztük a terrieres tapasztalatairól.

– Én támogatom az új szabályozást, ugyanis attól függetlenül, hogy ezeket a kutyákat generációkon keresztül harcra szelektálták, végső soron egy eb viselkedését az határozza meg, ki a gazdája. A pitbulloknak amúgy rendkívül magas a fájdalom- és végtelenül alacsony az ingerküszöbük. Ezért voltak jó harci kutyák. Viszont saját tapasztalatból mondhatom, hogy az egyik legjobban tanítható fajta. Szakértő kezek felügyeletével pillanatok alatt tanulnak, sokoldalúak és ha sikerül a gazdinak, vagy kiképzőnek rábírni, hogy akaratát belevigye a munkába, a világ legjobb kutyáit lehet belőlük nevelni – nyilatkozta.

Veszélyes állatként a pitbull terriert és a fajtából keresztezett keverékeket egyelőre csak 18 év feletti, büntetlen előéletű személy tarthat, ivartalanítva, egyedi azonosítóval ellátva, amit a jegyző évente ellenőriz. Sétáltatni csak fém szájkosárral vihető, de ha az új rendelet hatályba lép, a közterületeken is találkozhatunk majd szájkosár nélkül pitbullokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában