Helyi közélet

2012.08.22. 19:30

Kollégium: menni vagy nem menni?

Nyíregyháza - Az iskolájuktól távol lakó középiskolások többségének ősztől a kollégium lesz a második otthona.

Nyíregyháza - Az iskolájuktól távol lakó középiskolások többségének ősztől a kollégium lesz a második otthona.Küszöbön áll a tanévkezdés, heteken belül finiséhez ér az albérlet- és a kollégiumvadászati idény. Az iskolájuktól távol élő középiskolások túlnyomó többségének a szigorú(bb) szabályokat diktáló kollégium lesz a második otthona, a felsőoktatási intézmények hallgatói – amennyiben képesek megfizetni az árát – inkább a költségesebb, de jóval szabadabb albérletet választják Nyíregyházán.

– Sokat gondolkodtam azon, mi lenne a legjobb a fiamnak, aki ősztől a nyíregyházi Inczédy György középiskolában kezdi meg tanulmányait – meséli egy mátészalkai édesanya. – A mindennapi bejárás napi 3-4 órát venne el az életéből, kevesebb ideje és energiája maradna a tanulásra, kikapcsolódásra. A növekvő tananyag, az erősödő felvételi követelmények, a délutáni szakkörök és sportfoglalkozások miatt úgy döntöttünk, a kollégiumi elhelyezést választjuk. Úgy hallottam, a Művészeti Középiskola kollégiumának bezárása miatt többek között itt is megnő majd az elszállásolt (vendég)diákok száma. Csak remélni tudom, hogy a megnövekedett gyermeklétszám nem megy majd a tanulás és a rend rovására – tette hozzá olvasónk.

Nem tévedett

Olvasónk nem tévedett: a megyeszékhely közgyűlése gazdaság(osság)i szempontok miatt május végén úgy döntött, a 2012/2013-as tanévtől megszünteti a Művészeti Középiskola és Kollégium Moszkva utcai telephelyét, a tanulók elhelyezését pedig a város más önkormányzati fenntartású kollégiumaiban oldja meg oly módon, hogy a tanulók számára a kollégiumi ellátás megfelelő színvonalú maradjon és annak igénybevétele ne jelentsen aránytalan terhet a tanulók, illetve a szülők számára.

Lapunk érdeklődésére az Oktatási és Kulturális Osztály vezetője, Kőhegyi Edit a következő tájékoztatást adta: – Az idei tanévtől önkormányzati fenntartásban 9 épületben működik középiskolai kollégium, ezek várható tanulólétszáma összesen 1680 fő, még a férőhelyek száma 1710. A Művészeti Középiskola kérését figyelembe véve a bezárást követően az Inczédy György Középiskola és Kollégium 4 csoportot, mintegy 100 tanulót tud fogadni, a szomszédos Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola kollégiumában további 2 csoport, azaz 50 lánytanuló kaphat szállást.

Egyelőre még nincs teltház

A jósavárosi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola kollégiumában egyelőre még nincs teltház. Konzili Ignác kollégiumvezető ezt azzal magyarázza, hogy az előző tanév végén mintegy 60 ballagó „repült tovább” a tudásfészekből egyetemekre, főiskolákra, idén ősszel pedig mintegy 40 új lakó várható. – A kollégiumunk 230 férfőhellyel rendelkezik, jelenleg 200 diák szerepel a felvettek listáján, ami valamelyest bővülhet, hiszen jövő hét végén tartjuk a pótfelvételit. Az általános iskolások, valamint a kis- és nagygimnazisták jól megférnek egymás mellett, a kollégisták szigorú, mégis szeretetteljes felügyelet alatt élnek, tanulnak nálunk. Nem ritka, hogy még azok a szülők is felvételt kérnek gyermeküknek a kollégiumba, akik aránylag közel laknak az iskolához, szem előtt tartva a tanulmányi szempontokat és eredményeket. Hogy mit jelent ez számukra anyagilag? A középiskolásoknak (napi 3x étkeznek az iskolában) havonta 16 ezer forintot kell fizetniük, a kicsiknek (naponta 5x étkeznek az iskolában) arányosan drágább a végösszeg. A nagycsaládosok és a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok 50 százalék kedvezményt kapnak, a többiek teljes árat fizetnek – taglalta Konzili Ignác.

Páratlanul olcsón adják

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának kollégiuma az arra érdemes és rászoruló általános szociális munkás, diplomás ápoló, védőnő, mentőtiszt és egészségügyi ügyvitel-szervező szakos hallgatóknak ad otthont Nyíregyházán, a Bethlen Gábor utca 58-60 szám alatti épületben. A hallgatónként 12 ezer forintos állami támogatásnak köszönhetően a 2-4 ágyas szobákban helyet kapó felsőbb és elsőéveseknek mindössze havi 9 ezer forintba kerül a lakhatás! Újvári Tibor kollégiumvezető elmondta: a 288 férőhelyre mindig nagy a túljelentkezés, idén mintegy 150 diákot utasítottak el a kollégiumi férőhely pályázat során. Mint mondta, a Debreceni Egyetemnek 15 kollégiuma van, a Bethlen Gábor utcai szálláshely páratlanul pénztárcabarát. Nem így a városban található PPP-s magánkonstrukcióban felújított kollégiumoknál, így például a főiskolai campus esetében. – Mi nem vagyunk se veszteségesek, se nyereségesek. „Csak” népszerűek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában