Helyi közélet

2012.08.23. 12:43

Letették a Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó alapkövét

Tunyogmatolcs, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Elkezdődött a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó kivitelezése; a magyar kormány és az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló 17,4 milliárd forint értékű, komplex beruházás alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs határában.

Tunyogmatolcs, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - Elkezdődött a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó kivitelezése; a magyar kormány és az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló 17,4 milliárd forint értékű, komplex beruházás alapkövét csütörtökön tették le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs határában.Az eseményen részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, aki az ünnepségen megtartott beszédében elmondta: a létesítmény mintegy másfél millió, a Szamos és a Tisza mentén élő ember árvízi biztonságát növeli. A tározó építése illeszkedik a kormány által korábban indított Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) Programba.

Az 51 négyzetkilométer területen elterülő, nyolc szatmári település külterületét érintő, 126 millió köbméter össztérfogatú víztározó révén jelentősen nő a térség árvizekkel szembeni védettsége. Segítségével a Szamoson 60-80, a Tiszán Vásárosnaménynál pedig 30-40 centiméter árvízszint-csökkenést lehet elérni.

A már aláírt támogatási szerződések összértéke alapján a Országos Vízügyi Főigazgatóság közel 150 milliárd forint értékben valósít meg vízügyi beruházásokat az országban - ismertette Molnár Béla, a szervezet főigazgatója az eseményen. A beruházások között jelentős értéket képviselnek a Tisza-völgy árvízi tározói és a kapcsolódó fejlesztések, amelyek a VTT-program keretében futnak. A projekt első ütemének keretében összesen hat árapasztó tározó épül meg: a cigándi és a tiszaroffi már elkészült, ezt követi majd a hanyi-tiszasülyi, a nagykunsági és a beregi tározó, amely szintén uniós támogatással épül meg.

A Szamos-Kraszna-közi tározó Kocsord, Tunyogmatolcs, Szamoskér, Szamosszeg, Nagydobos, Ópályi, Győrtelek és Mátészalka külterületét érinti. A kivitelezés során 1,5 millió köbméter földet mozgatnak meg, 21 kilométer új töltést épül, további 17 kilométeres szakaszon pedig emelik a töltések magasságát.

Molnár Béla hozzátette: a tározót a Szamosból árasztják el vízzel, és a Krasznába ürítik le. A műtárgy használatára várhatóan 30-40 évenként, a becslések szerint 2-3 hétig lesz szükség, működése pedig elsősorban a Szamos és a Szamos torkolat alatti Tisza szakasz vízszintjére lesz jelentős hatással.

A területszerzés és a régészeti feltárások befejeződtek, a nagytömegű földmunkák pedig várhatóan novemberig tartanak. A létesítmény a tervek szerint 2014 novemberére készül el. A tározó kivitelezési munkálatait a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Ke-Víz 21 Zrt., Kötiviép B Kft. és Közgép Zrt. alkotta konzorcium végezheti.

A beruházás alapkövét a beszédek után Tállai András, Molnár Béla, Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, valamint Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője helyezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában