Helyi közélet

2012.08.02. 15:58

Politikai bomba robbant Tiszavasváriban

Tiszavasvári - Szerdán este „bomba” robbant a Jobbik fővárosában, Tiszavasváriban.

Tiszavasvári - Szerdán este „bomba” robbant a Jobbik fővárosában, Tiszavasváriban.A politikai detonáció, azaz a helyi képviselő-testület feloszlatásának híre első ránézésre nem rázta meg a város polgárait, volt olyan járókelő, aki lapunk munkatársától szerzett tudomást a történtekről, illetve közönyösen konstatálta, hogy újra választóurna elé kell(ene) járulnia, de olyan ember is akadt, aki rendkívül jól tájékozottnak vallotta magát, s amellett érvelt, hogy a jobbikos városatyák körében kialakult feszültség mesterségesen generált. – Higgye el nekem, ez egy alattomos politikai aknamunka eredménye, amely mögött a Tiszavasvári eredményeit irigykedve figyelő kormánytagok állnak! – mondta egy harmincas évei közepén járó férfi, akit (ivó)cimborái Zsilettnek hívtak.

– Még nagyon friss a képviselő-testület feloszlásának a híre, de a törzsvendégek már reggel óta erről beszélnek, és találgatják a hogyan tovább?-ot – árulja el az egyik belvárosi presszó pultos kisasszonya.

„Egyik kutya, másik eb”

A közeli buszmegállóban három helyi asszony várja a késlekedő helyközi buszt. Arcát és nevét egyik sem adja a mondandójához, mert félnek, hogy véleményük bajba sodorja őket. – Ennél csak jobb sors jöhet ránk, cigányokra – szólal meg a legfiatalabb, majd kifejti: szwerinte a jobbikos városvezetés eljátszotta a romák bizalmát, mert nem teremtett számukra jobb megélhetési és lakhatási feltételeket. – Jöjjön csak el fiatalember a Keskeny útra, nézze meg, milyen nyomorban élünk! Egy-egy nagyobb esőzés után járhatatlanok az utak, pedig évek óta ígérgetik, hogy rendbe teszik ezt a mostoha városrészt – csatlakozik a beszélgetésbe a második hölgy, végül a harmadik se bírja szó nélkül, ő a rendőrök romákkal szembeni magatartását és a támogatásokkal, segélyekkel szűkmarkúan bánó jobbikos önkormányzatot illeti kritikával. Abban mindhárman egyetértenek, hogy „itt az idő a változásra”, ahogy abban is, hogy „egyik kutya, másik eb”, ezért legfeljebb a polgármester és a testület összetétele lesz más, az ő életük nem.

Kéz, amely a várost ringatja

A 27 esztendős Győrfi Judit éppen barátnőjével kávézgatott, amikor megszólítottam. – Az egyik közösségi portálon olvastam reggel, hogy a képviselők 7:5 arányban az önfeloszlatás mellett döntöttek a szerdai ülésen – válaszolta érdeklődésemre. – Kíváncsi vagyok a politikai cunami kiváltó okára, de főképp arra, ki nyeri majd az időközi választást Tiszavasváriban. Sajnos ebben a városban sem terem sok babér a dolgozni vágyó fiataloknak. Dajka végzettségem van, elhelyezkedni képtelenség, továbbtanulnom felesleges. Így nem lehet itthon tartani a fiatalokat! Nem ezt ígérték! Talán szebb jövő várna Vasvárira egy fideszes városvezetés alatt... – morfondírozott a fiatal lány.

A város érdekét tartotta szem előtt

Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere lapunknak elmondta:

Augusztus 1-jén Tiszavasvári önkormányzatának képviselői rendkívüli testületi ülést tartottak. A rendkívüli ülés összehívásának előzménye a július 26-án megtartott havi rendes ülésen történt váratlan bejelentés volt. Palló Sándor fideszes képviselő akkor kijelentette: a két fideszes, a három független képviselő és két, a Jobbik frakcióból kilépett képviselő önálló frakciót szeretne alakítani. A képviselő-testület szervezeti- és működés szabályzata ugyan nem teszi lehetővé a „frakcióalapítást”, azonban a 7 frissen összeállt képviselő természetesen így is többségbe került az 5 jobbikossal szemben. Szünetet rendeltem el, miután Palló képviselő kijelentette: csak a polgármesterrel hajlandóak tárgyalni. A 7 fős frakció követelései a következőek voltak: Császár József lemondása az alpolgármesteri tisztségről, a tiszteletdíj visszaállítása a képviselőknek, valamint a bizottságok átalakítása. Kijelentették, hogy mindaddig, amíg követeléseik nem teljesülnek, nem szavazzák meg a minősített többséget (azaz 7 fő szavazatát) igénylő előterjesztéseket. Természetesen ebben a kérdésben is a város érdekét tartottam szem előtt, ezért hajlottam a kompromisszumra. Azonban hamar világossá vált számunkra, hogy itt szó sincs semmiféle megegyezésről, hiszen a 7 fős ellenzéki frakció diktátumokkal állt elő. A rendkívüli képviselő-testületi ülés előtti egyeztetéseken vezetőjük, a fideszes Palló Sándor kertelés nélkül kimondta: vagy teljesítjük a követeléseiket, vagy pedig nem szavazzák meg a minősített többséggel (tehát 7 szavazattal) járó előterjesztések egyikét sem! Ezt rögtön be is bizonyították, ugyanis a „hetek” még a város költségvetése szempontjából égetően fontos, 50 millió forintos állami támogatást igénylő „önhikis” pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést sem szavazták meg. Rá kellett döbbenjek, hogy nekik valójában egyáltalán nem számít a város érdeke, nem számít, ha Tiszavasvári jelentős pénzügyi forrásoktól esik el. A lényeg számukra az volt, hogy a helyi Fidesz elnöke legyen az alpolgármester, valamint legyen újra tiszteletdíj.

Alig leplezett zsarolási kísérlet

Ilyen előzmények után, az augusztus 1-jei rendkívüli testületi ülés elején Császár József alpolgármester bejelentette, hogy lemond tisztségéről. Elmondta: miután a frissen megalakult, Jobbikkal szemben többségbe került új képviselő-testületi frakció egyik feltétele az ő menesztése volt, így ő nem akar a városfejlődés kerékkötője lenni, ezért lemond. Ezt követően mutatkozott meg valójában, hogy kik azok, akiket igazán érdekel a város sorsa, és kik azok, akik csak és kizárólag a háttéralkuk eredményeként kialakult politikai- és magánérdekeiket tartják szem előtt. Az alpolgármesterség egy nagyon fontos munkakör, nekem pedig a város polgármestereként jogom van eldönteni, kivel szeretnék együtt dolgozni. Azzal a lépéssel, hogy a Jobbik frakcióban ülő Bakné Répási Ágnest jelöltem alpolgármesternek, szerettem volna, ha mindenki színt vall. Amennyiben az új 7 fős frakciónak, (különösen a két átállt volt jobbikosnak) valóban csupán Császár József személye jelentette volna a legsúlyosabb problémát, akkor az ő lemondásával teljesült is legfontosabb követelésük, és egész nyugodtan megszavazhatták volna Bakné Répási Ágnest alpolgármesternek, és mehettünk volna tovább a napirendek sorában. De nem így történt. A 7 fős ellenzéki frakciónak kiadhatták parancsba, hogy amennyiben nem a fideszes Palló Sándor lesz az alpolgármester, akkor a testület feloszlatása mellett kell szavazniuk. Tehát itt egyáltalán nem arról szólt a történet, amiről a 7 fős „nagykoalíció” beszélt állandóan (a város érdeke, önkormányzati munka hatékonyabbá tétele). Nem, ez az egész nem volt más, mint hatalomátvételi szándék megnyilatkozása, egy alig leplezett zsarolási kísérlet keretében.

Harminc napon belül a helyi választási bizottságnak ki kell írnia az időközi választás időpontját. Előreláthatólag ősszel lesz a voksolás. Másfél év alatt megállítottuk a város eladósodását, pozitív mérleggel zártuk a költségvetésünket és munkahelyeket teremtünk, hiszen a közeljövőben egy 150 főt foglalkoztató üzemcsarnok átadására fog sor kerülni. Érzem a városlakók támogatását, elindulok a választásokon és küzdeni fogok az igazságért, Tiszavasvári sorsának jobbra fordításért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában