Helyi közélet

2012.08.07. 16:13

Reorganizálják a szakolyi bioerőművet

Szakoly - Az elmúlt napokban a hitelezők megszavazták a csődvédelem folytatását.

Szakoly - Az elmúlt napokban a hitelezők megszavazták a csődvédelem folytatását.Áprilisban kapott szárnyra a hír, miszerint az egykor mintaerőműnek kikiáltott szakolyi bioerőmű tulajdonosa csődvédelmet kért maga ellen. Utánajártunk, vajon történt-e bármiféle előrelépés az ügyben: a fejleményekről Imre Gyula, a Liget Bioenergia Művek Energiatermelő és Szolgáltató Kft. tulajdonosa tájékoztatta lapunkat.

Hatvan embernek ad munkát

– A tisztánlátás végett: 2011 novemberében vásároltam ki a Liget Kft.-t az Associated Networks Kft. révén, ezután kértem a csődvédelmet. Kiemelném, hogy azóta hatvan emberrel működik az erőmű, a béreket, járulékokat, az adót rendesen fizetjük, ami nagy szó. Sőt, új tartozást sem halmoztunk fel. A régi adósságról annyit: valóban van két bank felé is tartozás, de ezek visszafizetése folyamatos. Zajlik az erőmű reorganizációja, és ez a legfontosabb, hiszen ha tavaly év végén nem lépek közbe, biztos vagyok benne, hogy széthullik a cég.

Az erőművet jelenleg a Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt. műkedteti, ami a Liget Kft. többségi tulajdonában van. Imre Gyula elmondta, jelenleg 97,5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a DBM-ben, tervei közt szerepel, hogy megszerzi a maradék tulajdoni hányadot a másik tulajdonostól, a Gea EGI Zrt.-től.

Tárgyalnak a bankokkal

– Az erőmű hiteleiről december óta tárgyalunk a bankokkal. Az erőmű 2012 februárja előtt nem termelt, az utóbbi öt hónapban indult újra a korábbi menedzserekkel és alkalmazottakkal. A beszállítókkal februárban megegyeztünk a korábban felhalmozott tartozásokról, azóta folyamatosan szállítanak az erőműnek. Az erőművet valószínűleg azért nem tudták megfelelően működtetni a korábbi tulajdonosok, mert a kölcsönöket terhelő kamatok nagymértékben megnőttek és mert nem tudták a folyamatos termelést biztosítani − mondta Imre Gyula, aki azt is hozzátette, hogy jelenleg az erőmű fenntartható módon működik, a termelésből befolyó bevétel elég a fenntartási költségekre, alapanyagokra, bérre, a hitel kamataira és az adózási kötelezettségekre.

Teljes tulajdonrészt akar

A hitelező bankok, amelyeknek opciós joga van a részvényekre, engedélyezték, hogy a DBM teljes részvénypakettjét egy új befektető cégcsoport vásárolja fel, így a jövőben az erőmű tulajdonosa várhatóan az Imre Gyula tulajdonában álló Intrex-Projekt Kft. lesz. – Erre azonban 2012. december 31-ig mindenképp várni kell, akkor jár le ugyanis a Liget széndioxidkvótáról kötött államközi szerződése − mondta Imre Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában