Helyi közélet

2012.09.27. 12:33

A Jobbik a regisztráció helyett a műveltséghez kötné a szavazati jogot

Nyíregyháza - Nem ért egyet a regisztrációhoz kötött választási joggal a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mert az a szavazati jog szűkítését jelenti – jelentette be csütörtökön nyíregyházi sajtótájékoztatóján dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a párt alelnöke, aki kitért arra is, hogy az ellenzék miért kifogásolja a javaslat egyéni indítványként való benyújtását.

Nyíregyháza - Nem ért egyet a regisztrációhoz kötött választási joggal a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mert az a szavazati jog szűkítését jelenti – jelentette be csütörtökön nyíregyházi sajtótájékoztatóján dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő, a párt alelnöke, aki kitért arra is, hogy az ellenzék miért kifogásolja a javaslat egyéni indítványként való benyújtását.Mint elmondta, ha  a kormány nyújtaná be a javaslatot, akkor azt előzetesen társadalmi és szakmai vitára kellene bocsátani, de ezt el akarja kerülni a FIDESZ, ezért a kormány szándékát egyéni indítványba „csomagolják”.

A szavazati jog szűkítésével azért sem ért egyet a Jobbik, mert így kizárják azokat a politikából kiábrándult embereket, akik az utolsó héten döntenének arról, hogy elmennek-e végül szavazni. Mivel ezek az emberek főleg a kormányváltásra szavaznának, a FIDESZ így már végleg kirekeszti őket. A Jobbik a műveltséghez kötné a szavazati jogot abból a meggondolásból, hogy az ország sorsába olyanok szóljanak bele, akik felelősen tudnak dönteni. Az ellenzéki politikus szerint az alapfokú iskolai végzettséggel (ez a kifejezés magába foglalja a régi 6 osztályos és a mostani 8 osztályos elemit) rendelkezőknek kellene megadni a szavazati jogot.

A Jobbik szerint szavazáskor a népességi nyilvántartás használható alapot ad a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok esetében, regisztráció pedig abban az esetben kellene, ha külföldön él a választásra jogosult magyar állampolgár.

Dr. Gyüre Csaba  a sajtótájékoztató végén arra hívta fel a figyelmet, hogy egy törvény révén január 1-jétől megszűnt a parlamenti vizsgáló-bizottság felállításának a lehetősége. Ez most úgy derült ki, hogy az ellenzék fel akart állítani egy parlamenti bizottságot, amely a Simicska-Nyerges érdekcsoport közbeszerzési ügyeit vizsgálta volna ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában