Helyi közélet

2012.09.18. 08:22

Érdekességek a mai napról: 09.18.

193 éve született Foucault francia fizikus, aki ingájával bebizonyította, hogy a Föld tengely körül forog.

193 éve született Foucault francia fizikus, aki ingájával bebizonyította, hogy a Föld tengely körül forog.Teljes nevén: Jean Bernard Léon Foucault Eredetileg orvosnak tanult. Armand Fizeau-val közösen a fényt és a hőt tanulmányozták. 1850-ben megállapította, hogy a fény a vízben lassabban halad, mint a levegőben. Ugyanebben az évben - forgótükrök segítségével - megmérte a fény sebességét, eredménye 1%-on belül megegyezik a ma ismert helyes értékkel. Nevét a híres Foucault-féle ingakísérlet (1851) őrzi, mellyel kísérleti bizonyítékot szolgáltatott a Föld tengely körüli forgására. Ehhez egy 67 méter hosszú dróton lengő, nehéz vasgömb mozgását elemezte a Panthéonban. Magát a kísérletet bárki, házi körülmények között is megismételheti, csupán az kell hozzá, hogy egy ingát meglendítve tudjuk a nyomát rögzíteni, és összevetni a kb. 10 perccel korábbi lengési irányával. Ekkor már egymást metsző irányokat kell látni, ami azt bizonyítja, hogy miközben az inga megtartotta eredeti lengési irányát (a kilendítés után más erő nem hatott rá) a felfüggesztési pont fordult el, azaz a Föld fordult el alatta.

161 éve ezen a napon jelent meg a New York Times első száma. Összesen 5000 példányban jelent meg az ára 1 cent volt.

107 éve Stockholmban megszületett Greta Garbo svéd színésznő (Ninocska). Eredeti nevén: Greta Lovisa Gustafsson. Pályafutását Svédországban bolti elárusítónőként kezdte. Színésznőként húszévesen aratta első sikerét egy divatos regény adaptációjában, majd Németországba, utána Amerikába ment. Először némafilmekben szerepelt, később hollywoodi sztár lett. A Garbo művésznevet vette fel, és egy magas nyakú pulóverfélére is átruházta. Ezt a ruhadarabot előszeretettel hordta, mivel előnyösen kiemelte arcának szépségét. Az európai közönség rajongott érte. Az "isteni" jelzőt ragasztották rá, mert megközelíthetetlen és elérhetetlen volt, még a filmvilág pletykái sem értek el hozzá. Harminchat éves korában hagyott fel a filmezéssel, barátnőjével élt elvonultan a világtól, elrejtőzve a fotóriporterek elől. Az utókor így csak ifjú szépségére emlékezhet. Szerepeiből: "Anna Karenina", "Walewska grófnő", "Ninocska".

23 éve, hogy Magyarország és Izrael helyreállította diplomáciai kapcsolatait.

14 éve megalakult – mert szükség volt a létrehozására - az ICANN, a domain tartományok kiosztásáért felelős szervezet. ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers A legmagasabb szintű domani ellenőrzést és kiosztást végzik. Ők felügyelik az országokat (.hu – Magyarország stb.), területeket (.mobi – mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölő domaineket. Tudtad, hogy a domain névben a kukac utáni név a szerverre utal, az utolsó két betű az országkód?

6 éve kezdődött a tüntetés a budapesti Kossuth téren, az akkori kormányfő öszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után amely a Televízió épületének ostromával zárult. Bő egy hónappal később vett revansot a rendőrség, amikor az október 23-dikai megemlékezésről hazatérő embereket ráverték a Kossuth térről hazugsággal eltávolított tiltakozókra. A brutális támadásnak sok áldozata volt, akik maradandó fogyatékosságot szenvedtek. Az attak során nem engedélyezett illetve katonai fegyvernek minősülő eszközöket is bevetettek civilek ellen. A tiltakozást kiváltó beszéd nyomán a tüntetők Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték, (a május 26-i zárt frakcióülésen elhangzott és) kiszivárogtatott beszédének tartalma miatt. A tüntetés átterjedt a Szabadság térre, ahol megostromolták a Magyar Televízió székházát. Ekkor rendőrök szenvedtek sérüléseket, és a székházban is több milliós károkat okoztak a támadók.

39 éve rázta meg a hazai közvéleményt az a hír, hogy tisztázatlan körülmények között meghalt Vályi Péter vegyészmérnök, miniszterelnök-helyettes. Látogatáson volt az Ózdi kohónál, amikor az olvadt vasba esett, az igazgató utána ugrott, de nem volt remény egyikük megmentésére sem. Az eset találgatások egész sorát indította el, és felerősödtek, amikor 10 évvel később Elbert Jánost találták meg holtan a fél méteres mélységű Balatonban. Rövid időn belül meghalt fia és felesége is. Elbert János tévés személyiségként került látókörbe, előtte – állítólag – tolmácsa volt Jurij Andropovnak, és soha ki nem derülő kapcsolatai voltak, ami miatt kémkedés gyanúja is felmerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában