Helyi közélet

2012.10.09. 08:29

Érdekességek a mai napról: 10.09.

138 éve ez a Postai Világnap. 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, melyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek. Az egyesület a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében jött létre. A 22 alapító ország között volt Magyarország is. Az egyesület 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye, jelenleg több mint 160 ország a tagja.

138 éve ez a Postai Világnap. 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, melyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek. Az egyesület a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében jött létre. A 22 alapító ország között volt Magyarország is. Az egyesület 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye, jelenleg több mint 160 ország a tagja.Ha élne, ma lenne 72 éves a Liverpoolban született John Lennon, a Beatles-együttes egyik alapító tagja. Az ötvenes évek végén állt össze a zenészcsoport, amelynek tagjai voltak: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr. A hatvanas évek elején érték el első sikereiket a liverpooli Cavern és a hamburgi Star Clubban. 1962-ben készítették első lemezüket "Love Me Do" címmel. A melodikus rockzene tipikus képviselői lettek. 1963-ban volt az első országos turnéjuk Nagy-Britanniában, majd ezt követően, augusztus 3-án tartották utolsó koncertjüket Liverpoolban, és átköltöztek Londonba. 1964-től kezdtek turnézni a világban, és bemutatták "A Hard Day s Night" című filmjüket is. Lennon a televízióban, filmekben, sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról. Munkáiban előszeretettel alkalmazta a szándékos megtévesztést. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman gyilkolta meg. 2002-ben a BBC közvélemény kutatás alapján összeállította "A 100 legnagyobb brit" listáját, melyen Lennon a 8. lett. A hosszú hajú szelíd hippi álarc mögött a lázadó, sőt néha provokatívan agresszív ember állt. Egy eltorzított beszólása miatt, ami egy lemezük népszerűsége nyomán fakadt támadások indultak ellenük. A kislemezből eladtak a világban közel egy milliárd darabot, amire valami olyat mondott John, hogy kelendőbbek vagyunk mint Jézus, ezt torzították el a népszerűbbek vagyunk mint Jézusra. Egy koncerten meg azt mondta, a hátul ülők tapsoljanak, az elöl ülők elég, ha csak ékszereiket rázzák.

361 éve Oliver Cromwell, az angol köztársaság államtanácsának vezetője kihirdette a hajózási törvényt. Az angol köztársaság - Commonwealth and Free State A törvény értelmében Angliába vagy Angliából árut csak angol hajók szállíthatnak, illetve az angol kikötők csak olyan államok hajói előtt vannak nyitva, amelyek saját termékeiket szállítják. A törvény Hollandia ellen irányult, amely hatalmas hajóparkjával a legfőbb közvetítője volt nemcsak a gyarmati, hanem az európai országok közötti kereskedelemnek is. A hajózási törvény jelentősége abban állt, hogy képviselte a hatalomra jutott kereskedő nagypolgárság érdekeit, és megalapozta Anglia vezető tengeri hatalommá válását.

157 éve Isaac Singer szabadalmaztatta a motoros varrógépet. Találmánya nem tervezett következménye volt a filmvetítő, ugyanis azt meg a varrógép alapján készítették el.

45 éve ezen a napon találtak rá és 39 éves korában kivégezték "Che" Guevarát. A hivatalos jelentés szerint belehalt sérüléseibe. A bolíviai La Higuerában végezték ki. Teljes nevén: Ernesto "Che" Guevara de la Serna A harmadik világ forradalmárainak példaképe, az imperializmus és az elnyomás ellen folytatott harc egyik kiemelkedő szónoka volt. Argentinában, Rosario városában született, polgári családból származott. 1953-ban lediplomázott orvosként, majd útnak indult Latin-Amerikában. Utazásai során önkéntes munkát vállalt lepratelepeken, megismerte a nyomort, amely Dél-Amerikát jellemezte. Marxista volt.

1010 éve ezen a napon szállt partra Leif Erikson viking harcos Észak-Amerikában. Az írott feljegyzések szerint ő volt az első európai, aki az újvilágot elérte, noha erre inkább Columbust szoktuk említeni. A bizonyított leletek szerint még magyar rovásírást használó ember is hamarabb szállt partar Amerikában mint Columbus. Észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél egy 992-ben állított, ma 1010 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettet magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkok-ként a magyarok jelölésére használtak. Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: "/Eric/son járt e hejen is sok tár/sával/".

54 éve ezen a napon halt meg XII. Piusz pápa. Születéskori nevén: Eugenio Marìa Giuseppe Giovanni Pacelli1939 – 1958 között római pápa

47 éve először hoztak nyilvánosságra hivatalos adatokat a vietnami háborúban elszenvedett amerikai veszteségekről. Eszerint 1961 óta 900 katona esett el és 4800 sebesült meg. A közlemény nyomán nagyszabású háborúellenes tüntetések kezdődtek Londonban és Washingtonban.

39 éve mondták ki a válást Elvis és Prischilla Presley hat év után válságba jutott házassága nyomán. Prischilla 725 ezer dollárt kapott, valamint havi 4200 dollár gyermektartást, amit öt éves kislányuk, Lisa Marie neveléséért kapott. Ezen kívül megosztoztak még néhány ingatlanon és egyéb javakon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában