Helyi közélet

2012.10.11. 10:15

Érdekességek a mai napról: 10.11.

128 éve született Eleanor Roosevelt, a világ első "First Lady"-je. Természetesen az amerikai elnököknek addig is volt feleségük, de társadalmi sőt nagypolitikai rangra ez a hölgy emelte az addig csak említés szintjén létező „oldalborda” funkciót.

128 éve született Eleanor Roosevelt, a világ első "First Lady"-je. Természetesen az amerikai elnököknek addig is volt feleségük, de társadalmi sőt nagypolitikai rangra ez a hölgy emelte az addig csak említés szintjén létező „oldalborda” funkciót.Franklin Delano Roosevelt második világháborús amerikai elnök felesége volt Egyes elnökfeleségek a XIX. században még annyira visszavonultan éltek, mintha nem is lettek volna a Fehér Ház lakói. A XX. században az erős férfiak oldalán álló erős asszonyok már nem rejtőztek el, hanem kiépítették az ország első asszonyának státusát, reprezentációs és karitatív kötelezettségeknek tettek eleget és egyre inkább tért hódítottak a politikában. A "First Lady"-k sorában nagy példaképként továbbra is az első helyen áll Eleanor Roosevelt, aki híres volt politikai és mindenekelőtt retorikai kompetenciájáról. 1945 és 1953 között az Amerikai Egyesült Államok követeként tevékenykedett az Egyesült Nemzetek Szervezetében. 1953-ban írása is megjelent "It s Up to the Women" címmel. Az amerikai nők társadalmi helyzetének megváltozásában visszatükröződik a "First Lady" státusában végbement változás is.

123 éve született Schlosser Imre labdarúgó, edző, korának legnagyobb futballistája. Azóta is megdönthetetlen rekord fűződik a nevéhez. Mai napig magyar csúcstartóként 13-szoros magyar bajnok és 7-szeres bajnoki gólkirály.

32 éve Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok világrekordot állítottak fel: 184 napot töltöttek az űrben. Ez azért különleges, mert élelmet, vizet, levegőt tudnának akár egy évre elegendőt is tárolni a Föld körül keringő űrállomáson, de az ott élő emberekre nagy veszély leselkedik tartó űrutazás esetén. A súlytalanság nem csak olyan alapvető életfunkciókra ha, mint a vérkeringés, vagy az ürítés, de az izomzat is nagyon gyorsan veszít súlyából. Ezt is lehet pótolni erős fizikai megterheléssel, de a csontritkulást nem. A hosszú időt űrben töltő emberek annyira legyengültek, hogy a Földre visszatérve saját erejükből nem tudtak mozogni, a csontritkulást pedig nem sikerült igazán pótolni. Ez jelenti a valódi bolygóközi utak legnagyobb akadályát, mert azt ne feledjük, ember még nem járt idegen bolygón. Eddig csak a Földkísérőjét, a Holdat tudtuk a talpunk alatt. A kutatók célja a Mars lehet, ahol könnyebb biztosítani (most 8 Celsius a hőmérséklet) a test melegét, mint például a Vénusz forrásponton túl lévő légkörében a hűtést. Mindkettő Föld típusú bolygó, a gravitáció megfelelő, a keringési idő sem borítaná fel nagyon a belső órát. A Mars mellett szól az is, hogy szinte bizonyosan volt rajta víz, és a talaj mélyében még lehet most is akár folyékony víz. Nagyon alkalmasnak tűnik még a Jupiter egyik holdja, az Európa a leszállásra, de a Jupiter rettentő gravitációja már komolyan zavaró lehet. Tudta, hogy a Napról a fény már nyolc perce úton van, amikor eléri a testünket? Mit gondol, hogyan lehetne kommunikálni, ha mondjuk a Nap túloldalán lévő Marsra küldenénk rádió jeleket a Földről?

26 éve nincs köztünk Fényes Szabolcs magyar zeneszerző, színiigazgató.

19 éve nem műveli nyelvünket Lőrincze Lajos nyelvész, nyelvművelő, egyetemi tanár.

11 éve adták át az újjáépített Mária Valéria hidat Párkány és Esztergom között.

520 éve ezen a napon látta meg Kolumbusz Kristóf az Atlanti-óceánon hajózva a Bahamák partjait, amelyről azt hitte, hogy Japán. Azt nem tudjuk, hogy a partra lépve csodálkozott-e a „japánokon”.

126 éve az akkor 19 éves Thomas A. Edison szabadalmaztatta első találmányát, a szavazatszámláló gépet. Valószínűleg ez még valóban saját találmánya volt, utána úgy vonult be a történelembe, mint a legtöbb találmány atyja, de ez nem igaz, nagy tolvaj volt Edison, jó amerikai módján, de ő volt, aki a laborjában végzett rengeteg kísérlet nyomán született eljárásokat szabadalmaztatta. A szavazatok számlálására tervezett elektromos készüléket az Egyesült Államok Kongresszusa nem vásárolta meg.

125 éve A. Miles feltalálta a liftet. Érdekes, hogy Európában a liftet liftnek mondjuk, az amerikaiak elevatornak hívják.

123 éve halt meg James Prescott Joule angol fizikus, aki megfogalmazta a Joule-féle hőelméletet. A London melletti Sale-ben 70 éves korábanhalt meg. 1840-ben meghatározta az elektromos vezető által keltett hő nagyságát, 1843-ban megfogalmazta a Joule-féle hőelméletet.

28 éve tett űrsétát az első nő, a Challenger amerikai űrhajósa, Dr. Kathy Sullivan.

4 éve halt meg autóbalesetben Jörg Haider osztrák politikus. A szabadság párti politikus halálát rengeteg rejtély övezi, sokan egyáltalán nem hisznek a baleset teóriában. Jörg Haider egyedül utazott gépkocsijával, amikor nagy sebességgel nekiment az út jobb oldalán lévő betonszegélynek, onnan felpattant a gépkocsi és tetővel egy fának vágódott. A roncsban nem volt esélye a járművezetőnek, a helyszínen életét vesztette. Ezután kezdtek olyan képek megjelenni, amiken a konzervatív politikus homoszexuális bárban látható. Ezekről nem tudni, hogy halála után nem cáfolható lejárató hamisítványok, vagy miért készültek, milyen megrendelésre.

11 éve, hogy Panama az Amerikai Egyesült Államoktól hivatalosan kérte a csatornaövezet visszaadását.

37 éves házassági ünnepre készülhet William Jefferson Clinton és Hilary Rodham. A vőlegény 29, a menyasszony 27 éves volt. Fayetteville-ben (Arkansas állam, USA) volt az esküvő. A pár később az amerikai elnöki pár lett, Bill Clinton és Hilary Rodham Clinton.

Közismert, hogy Hilary Clinton nagyon jó tanuló volt, ebből fakadt egy kifejezetten rájuk szabott gonosz vicc. Egy este sétálnak New Yorkban egy téren, amikor Hilary megborzong – mi történt kérdi Bill – látod ott azt a hajléktalant, ő egy volt pasim, most meg újságokkal takarózik, és egy pad az ágya – erre a férj, látod, ha hozzámégy, akkor most hajléktalan-né lennél mire Hilary így válaszol – nem drágám, akkor most ő lenne az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában