Helyi közélet

2012.10.08. 15:23

Töretlenül ropják a néptáncokat a tunyogmatolcsi fiatalok

Tunyogmatolcs - Az elődök örökségeiből, amelyek nemzedékről nemzedékre változatlan formában vándorolnak – szerencsére számosat megőrzünk, s vinni is akarunk tovább.

Tunyogmatolcs - Az elődök örökségeiből, amelyek nemzedékről nemzedékre változatlan formában vándorolnak – szerencsére számosat megőrzünk, s vinni is akarunk tovább.A hagyományoknak a legfőbb ismérve mindig az volt, hogy szüntelen ápolni kellett őket, esetleg új köntösbe, a kor adta lehetőségekbe bújtatni sem ártott a tradicionális hagyatékokat, de örökösen ügyelve maradéktalan fennmaradásukra, ez volt és reméljük lesz továbbra szintén a (fő) célja a hagyományőrzőknek. A néptánc azon hagyományaink egyike, melyet szerencsére nem veszítettünk el. Sőt, a fiatalok egyre jobban érdeklődnek iránta. A hétköznapitól eltérő mozgásformákat Tunyogmatolcson is ápolják, hiszen a helyi fiatalok kezdeményezésére immáron 5 éve működik töretlenül az Ifjúsági Néptánccsoport a településen. 2007-ben alakult meg a mostanra már igen aktív civil közösség, igaz, az akkori gondolatok még csak a községi szüreti felvonulást és bált szerették volna feleleveníteni a tanult népi táncok egyikével. Ám az első jelentős alkalomra már 16 pár jelentkezett, s tanult meg koreográfiákat Siska Tibor néptánc oktató, valamint Rádi Lajosné segítségével. „Feldíszített szekerekkel jártuk be a települést, tizenkét helyszínen mutattuk be tanult táncunkat. A község lakóinak elégedettsége, az esti szüreti bál sikere, és a próbák jó hangulata arra ösztönözte a fiatalokat, hogy maradjanak együtt, fejlesszék tudásukat. Azóta a művelődési házban próbálunk minden hétvégén.”- mondta el Siska Tibor, aki a Szatmár Táncegyüttes egyik alapító tagjaként szívesen vállalta el a tunyogmatolcsi csoport vezetését.

Ahogy katonai berkekben hangoztatták régen: „jelentem a munka töretlen!” Megalakulásuk óta részt vesznek a Szamosparti Találkozókon, a Szamosmenti Hagyományőrzők Egyesületének szervezésében megrendezésre kerülő Pünkösdi Napokon, de az évente megtartásra kerülő szüreti felvonulás főszereplőiként is különböző népi táncokkal örvendeztetik meg a régi hagyományokat kedvelő közönséget. Repertoárjukban elsősorban szatmári, dunántúli, mezőségi férfi-leány, emellett páros táncok szerepelnek, de folyamatosan bővítik tudásukat a dél-alföldi, illetve a rábaközi motívumok elsajátításával. A táncokhoz illő fellépő ruhákat egyelőre kölcsönözik, de szeretnének saját viseletet is varratni maguknak. Jelenleg ismét az őszi szüreti felvonulásra készülnek a csoport tagjai, s folyamatosan arra törekszenek, hogy a Kárpát-medence népeinek tánchagyományát, hagyatékát megmentsék, őrizzék, tovább ápolják egy újabb ifjú néptáncosnak.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában