Helyi közélet

2013.03.21. 08:26

Főkapitányi Fórum Ópályiban

Ópályi - Dr. Tarcsa Csaba ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrség Vezetője kezdeményezésére fórumot tartottak Ópályiban.

Ópályi - Dr. Tarcsa Csaba ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrség Vezetője kezdeményezésére fórumot tartottak Ópályiban.

Az eredetileg szakmai fórumnak tervezett megbeszélésen, melyre a mátészalkai rendőrség vezetője Bakos Olivér ezredes hívta az érdekelteket, megjelentek az Ópályiban kárt szenvedett erdőtulajdonos gazdák is. A meghívottak közt ott voltak Nagydobos, Nyírparasznya, Szamosszeg, Szamoskér polgármesterei, az Ópályi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, tagjai, Mátészalka Kapitányság Vezető-helyettese, a közbiztonsági alosztályvezető, a készenléti rendőrség megyei vezetője, a helyi körzeti megbízottak, az önkormányzat képviselői, a helyi jegyző és az intézmények vezetői.

A TELEHÁZ-ban megrendezett fórumon Erdélyi Miklós, Ópályi Község Polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Bakos Olivér kapitányságvezető helyzetértékelése után a helyi gazdák és erdőtulajdonosok elmondták panaszaikat.

Németh Sándor az erdőbirtokosok képviselője elmondta, hogy több hektár erdőjüket tarolták le a fa tolvajok, s ezzel több tízmillió forintos kárt okoztak az erdőkben. Hiába van jelen a rendőrség, az elkövetők vagy elmenekülnek, vagy ha el is fogják őket, nem kapják meg méltó büntetésüket.

A helyi nemzetiségi vezetők kérték, hogy ne vegyenek minden kisebbséghez tartozó személyt egy kalap alá, mert köztük sem mindenki tolvaj. Ők is nagyobb együttműködésre számítanak az Önkormányzattal.

A gondok felsorolása után a megoldások felé indult el a beszélgetés. Valamennyi résztvevő érzékelte, hogy a megoldás nem kizárólag rendőrségi feladat. Komplex társadalmi és helyi problémáról van szó, és a megoldás sem lehetséges összefogás, illetve a romák bevonása, részvétele nélkül. A komplexitás főbb területei: a nevelés-oktatás, a foglalkoztatáspolitika (munkaügy), a szociálpolitika, a népesedéspolitika, de ezeken kívül még számos más terület érintett.

Főkapitány Úr felvázolta a megoldáshoz vezető lehetséges utat: a gazdák, a helyi közösség összefogását az önvédelemre, a rendőri jelenlét szükséges mértékű biztosítását, a helyi polgárőrség megerősítését, s bővítését a roma nemzetiséghez tartozó személyekkel.

A fórum végén Főkapitány Úr szűkebb körben a rendőri állománynak tartott megbeszélést. Kiosztotta az általa elképzelt feladatokat, felelősöket jelölt ki, és határidőt szabott a feladatok elvégzésére. A munka jövő héten folytatódik.

Elkerülhetetlen, hogy a gazdák, az önkormányzat képviselői, a polgármesteri hivatal, az intézmények vezető dolgozói, a rendőrség, a polgárőrség, az egyház, a civil szervezetek ne fogjanak össze a kritikus helyzet megoldása érdekében.

Erdélyi Miklós

polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában