Helyi közélet

2013.08.22. 14:06

A határon túl már épül a közút

Ömböly, Károlypuszta - Romániában már elkezdődött, nálunk hamarosan indul a Szaniszlót Ömböllyel összekötő nemzetközi út építése.

Ömböly, Károlypuszta - Romániában már elkezdődött, nálunk hamarosan indul a Szaniszlót Ömböllyel összekötő nemzetközi út építése. Minden évben egy fél napra megélénkül a forgalom azon a földúton, amely Ömbölyt köti össze a Romániában található Károlypusztával. Természetesen ehhez az kell, hogy erre a 12 órára a magyar és román határőrrendészeti egységek megnyissák a határt az utazók előtt.

Nem volt ez másképpen az idén sem augusztus 17-én, hiszen az ömbölyi falunapon az államhatárt jelző táblánál ideiglenesen irodát alakítottak ki a magyar és román határőrök.

A határról jól látszott Károlypuszta templomának tornya, amelyen hívogatóan meg-megcsillant az augusztusi, kora délutáni napsütés. Mint mondta az egyik átutazó, Rámiában már elkezdődött a Szaniszlót és Ömbölyt összekötő út építése. Nosza, akkor nézzük csak meg, hogy hol is tart valójában Romániában az út építése! Károlypuszta főutcáját építkezés miatt lezárták, kerülőutat jelöltek ki. Az út közepén látszott is két hatalmas átmérőjű csatorna. Gyalog folytattam az utam a lezárt területen, hátha több információhoz jutok a helybeliektől. Éppen szilvát szedett egy férfi az utcán, de hiába szólítottam meg, románul mondogatta, hogy nem tud magyarul.

Jó pár száz méterrel arrébb az út szélén két teherautó állt, ráadásul úgy parkíroztak, hogy szlalomozniuk kellett az arra közlekedőknek. Az egyik platóját állítva hagyták, mintha még lázasan dolgoznának, azonban az autók mellett senkit nem találtam. Végül a közelben fák árnyékában rátaláltam a békésen heverésző és beszélgető munkásokra. Négyen voltak, a köszönésemre csupán egyikük válaszolt tört magyarsággal.

A további részletek megtalálhatóak a Kelet-Magyarország 2013. augusztus 23-i számában.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában