Helyi közélet

2013.08.28. 11:06

Mándok ékessége lesz a megújuló Forgách-kastély

Mándok - Mándok ékessége volt, és belátható időn belül az is lesz a látványosan korszerűsödő Forgách-kastély.

Mándok - Mándok ékessége volt, és belátható időn belül az is lesz a látványosan korszerűsödő Forgách-kastély. A XVIII. században a Forgáchok Mándokot tették meg uradalmuk központjának, az ominózus kastély 1750-ben épült meg. A késő barokkos, műemléki védettségi épület alaposan leamortizálódott az elmúlt évtizedek során. Most egy európai uniós pályázat keretében több mint 421 millió forintból, hatvanszázalékos támogatással szépülhet meg.

– Ez nem önkormányzati beruházás, vállalkozói tulajdonban van a Forgách-kastély. Ugyanakkor nagy reményeket fűzünk a megújulásához, hisz az impozáns szálláshely turisztikai látványosság is egyben. Olyan emberek jelenhetnek meg városunkban, akik előtte nem jártak nálunk, és vihetik tovább a jó hírünket – említette Pekó László polgármester.

A mándoki beruházás révén egyedülállóan vonzó szálláshelyet alakítanak ki a Forgách-kastélyban. Az elsődleges célcsoportnak az üzleti szféra képviselői számítanak, de gondolnak a településre érkező bel- és külföldi turistákra is. A 2014. december 31-re időzített átadás után a tervek szerint a kastélyszálló tíz szobájában húsz férőhelyet alakítanak ki. Foglalkoznak majd szálláshely-szolgáltatással, vendéglátással, wellness szolgáltatással, kerékpárkölcsönzéssel és rendezvényszervezéssel is. Tizenhárom új munkahely létesül a kastély kicsinosításával.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik