Helyi közélet

2013.08.27. 09:43

Vásárosnaményi egyéniséget gyászolnak a megye horgászai

Vásárosnamény - A megye horgászköreiben, ha azt mondta valaki, hogy „Imre bácsi”, a jelenlévők képzetében a vásárosnaményi lakos, Szűcs Imre, öregségében is délceg alakja, a horgászsport múltjáról és jelenéről mindent tudó ember határozott hanghordozása, a mindenben és mindenkin segíteni tudó és akaró férfi képzete jelent meg.

Vásárosnamény - A megye horgászköreiben, ha azt mondta valaki, hogy „Imre bácsi”, a jelenlévők képzetében a vásárosnaményi lakos, Szűcs Imre, öregségében is délceg alakja, a horgászsport múltjáról és jelenéről mindent tudó ember határozott hanghordozása, a mindenben és mindenkin segíteni tudó és akaró férfi képzete jelent meg.

Szolnokon, a Tisza mellett született 1924-ben. 1951-ben helyezte Vásárosnaményba a Magyar Posta Debreceni Postaigazgatósága három hónapra. A három hónap több mint hat évtizedre bővült. Namény a családi otthont, a munkahelyet a közösségi élet kiteljesedésének a terét, és immár a végső nyughelyet is jelenti Imre bácsi kevés híján kilenc évtizedes életútjában. Horgászszenvedélye törvényes gyakorlásának megkönnyítéséért a kezdeményezésére hat szenvedélyes naményi horgásszal együtt az akkor még működő, nagy hírű vendéglátóhelyen, a Csipke étteremben határozták el, hogy horgászegyesületet alapítanak a Vásárosnaményi Postás Sportkör új szakosztályaként.

A ma 61 éves horgászegyesületben Szűcs Imre tagviszonya folyamatosnak tekinthető, és az alapítás pillanatától tagja volt az egyesület vezetőségének is. Mintaszerűen töltötte be az elnöki, titkári és a gazdaságvezetői tisztséget is. 2006-tól az egyesület örökös és tiszteletbeli elnökeként élvezte az általa létrehozott egyesület tagságának tiszteletét és megbecsülését – egészen 2013. augusztus 23-án bekövetkezett haláláig.

Több évtizeden át választott tagként dolgozott a megyei horgászszövetség intéző bizottságában is, miközben lakóhelyén azért munkálkodott fáradhatatlan következetességgel és szakszerűséggel, hogy a Postás Horgász Egyesületnél a horgászat folyamatossága és eredményessége minél biztosabb anyagi, jogi, morális és szakmai alapokra kerüljön. Elévülhetetlenek az érdemei az egyesületi tulajdonú tiszai holtágnak, a 20 hektáros „Keskeny” nevű vízterületnek a horgászvízzé fejlesztésében. Tervszerű halasítás, szigorú halőrzés, mintaszerű adminisztrációs tevékenység, a törvényesség szigorú betartása és betartatása, okszerű és takarékos gazdálkodás jellemezte gazdaságvezetői évtizedeit.

A szellemi munka mellett a közvetlen fizikai feladatok végrehajtásában is fáradhatatlan, mindig első és példaadó is volt. Amikor a szükség úgy hozta, léket vágott, gyógytakarmány kiszórásával gyógyította a beteg halakat, irtotta a túlburjánzott vízi növényzetet, hordta a csöveket, ahogy a vízutánpótlást messzi helyről szivattyúzással kellett megoldania az egyesületnek. Vízvisszatartó gátat is terveztetett, a kivitelezési munkálatokat is szervezte és irányította is. Egy célszerűen megépített horgásztanya, rendezett birtokviszonyok és egy életképes horgászegyesület is fennmaradt munkásságának eredményeként.

A természet igazán nagy, kapitálisnak mondott halzsákmánnyal soha nem ajándékozta meg. Annál többször kapott megyei és országos szintű horgászszövetségi elismerést: MOHOSZ kitüntetés 50 éves tagságáért; a Megyei Horgász Szövetség elismerése a horgász közösség érdekében hosszú időn át végzett eredményes tevékenységéért; Vásárosnamény Város Képviselő Testülete a „Köz Szolgálatáért” kitüntetéssel ismerte el hasznos, fáradhatatlan munkálkodását a köz javaiért.

A Vásárosnaményi Postás Horgász Egyesület gyászolja örökös, tiszteletbeli elnökét. Szűcs Imre emléke fennmarad az általa alapított egyesület működésének véső határnapjáig.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában