Helyi közélet

2013.10.08. 12:56

Összefogott a három Bogdány

Nyírbogdány - Szombaton Nyírbogdányban az együttműködésről döntöttek a három község képviselői.

Nyírbogdány - Szombaton Nyírbogdányban az együttműködésről döntöttek a három község képviselői. A Dunakanyarból és Kárpátaljáról is érkeztek vendégek október 5-én, szombaton Nyírbogdányba, azonban e földrajzi sokszínűség ellenére a származást tekintve mégis mindenki bogdányi volt. Semmilyen ellentmondás nincs ebben a megállapításban, ugyanis a Kárpát-medence három „névrokon” települése, Dunabogdány, Tiszabogdány és Nyírbogdány találkozott a nyírségi községben, hogy testvértelepülési és együttműködési szerződést kössenek egymással.

Az ünnepi testületi ülésen mindhárom önkormányzat képviselő-testülete megerősítette az együttműködési szerződést, majd Dunabogdány és Nyírbogdány polgármestere, Pályi Gyula és Balogh Tibor, valamint a tiszabogdányi polgármester nevében az ottani egyház vezetője, Prodanec Volodimir aláírta az okiratot.

A három Bogdány találkozóját megtisztelte jelenlétével dr. Budai Gyula parlamenti államtitkár is, aki többek között a következőket mondta:

- Példaértékű az az együttműködés, amelyet megkötöttek ma a települések. Annak meg külön is örülök, hogy Nyírbogdány régebbi testvértelepülésének, a kárpátaljai Nagydobronynak is itt vannak a képviselői, hiszen ez azt jelzi, hogy valóban élő és szoros kapcsolat van az anyaország és az elszakított területek települései között. Bízom abban, hogy a mai szerződésnek köszönhetően sok szép eredményt érnek majd el a települések a kultúra, az oktatás, a sport és a gazdasági élet területén.

Eljött a találkozóra a Tahitótfaluban élő Magyar Zoltán is, akiben először fogalmazódott meg a bogdányi települések összefogása. Igaz, a kárpátaljai kapcsolatai révén először Dunabogdányra és Tiszabogdányra gondolt, de amikor tudomást szerzett Nyírbogdány létezéséről is, azonnal „hármas szövetség” megvalósítására gondolt.

- Nagy öröm a számomra, hogy több évi szervezőmunka után létrejöhetett az együttműködés a három Bogdány között. Úgy tűnik, az esetemben is igaz a mondás, hogy jó munkához idő kell - jegyezte meg tréfásan az ötletgazda.

Az ünnepi ülés után a testvértelepülési vendégekre újabb programok vártak. Résztvevői lehettek a 14 férőhelyes vendégház felavatásának, majd a falunapon ismerkedhettek a helybeli hagyományokkal, a gasztronómiai különlegességekkel, s természetesen magukkal a nyírbogdányi emberekkel.

 

Ténybox

Dunabogdány a Dunakanyarban fekszik Visegrád és Tahitótfalu között. A község Visegrád felé eső végében van a Szentgyörgypusztai révátkelőhely. A településen 2011-ben 3200 fő élt.

Tiszabogdány község Ukrajnában, Kárpátalja rahói járásában található. A Fehér-Tisza vízgyűjtőjének mértani középpontjában fekszik.

Lakóinak száma 2003-ban 4294 fő volt.

 

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában