Helyi közélet

2013.11.11. 08:41

Ahol a petróleumlámpa szól

Balkány, Buj, Vásárosnamény - Kóborlótanyán eddig petróleumlámpával és akkumulátorokkal oldották meg a világítást.

Balkány, Buj, Vásárosnamény - Kóborlótanyán eddig petróleumlámpával és akkumulátorokkal oldották meg a világítást. A balkányi önkormányzat a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére nyert 28 millió forintot. – A meglévő piacunkat szeretnénk teljesen felújítani ebből a pénzből – mondta el érdeklődésünkre Pálosi László, Balkány polgármestere.

Gyűjtik a pontokat

– Szükség van térkövezésre, kerítés és kapu készítésére, valamint néhány új elárusító-pavilon is kell a kulturált árusítás érdekében. A városhoz 24 tanya tartozik, az ott élők közül néhányan eddig is behozták terményeiket a kispiacra. Úgy gondolom azonban, hogy egy felújított, modern piac jobban ösztönzi majd a tanyákon élőket, hogy itt kínálják a zöldségeket, gyümölcsöket. Nemcsak a város önkormányzata, hanem a balkányi székhellyel működő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Falugondnok Egyesület is nyert közel hárommillió forintot a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére.


HUDÁK KÁROLY: Sokat lendítene a tanyán az áram kiépítése


– Ebből a pénzből egyrészt képzést szeretnénk szervezni a tagjainknak, ugyanis creditpontokat kell gyűjteniük, másrészt az egyesület munkájának jobb összehangolása érdekében 3 notebookot és 3 mobiltelefont is szeretnénk vásárolni – tudtuk meg Kékesi Józseftől, az egyesület elnökétől. – Egyesületünknek jelenleg 79 falugondnok és tanyagondnok tagja van a megyéből, de mivel az egyesületi tagság nem kötelező, többen dolgoznak ezekben a munkakörökben. A gondnokoknak 5 éven belül 60 creditpontot kell összegyűjteniük, ezért a képzéseken foglalkozunk majd az egészségügyi és a szociális ellátásokkal, a gépjárműhasználattal. Arról majd később döntünk, hogy hol és mikor legyenek ezek a képzések, muszáj mindezt összehangolni az egyesületi tagok munkájával.

Szorosabb kapcsolatot

A vásárosnaményi önkormányzat két projekttel pályázott, s mind a kettő nyert. A tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére 35 millió forintot fordíthat a város, míg a tanyás térségek külterületi földútjainak karbantartásához szükséges gépeket 9 millió forint értékben vásárolhatnak.

– A város piaca megérett már egy komoly felújításra, hogy méltóképpen szolgálhassa a külterületeken, például a Perényitanyán élő termelőket. Szeretnénk, ha kulturált körülmények között értékesíthetnék termékeiket – magyarázta Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere. – Korábban már vettünk egy traktort, most pedig két nehézpótkocsit szeretnénk hozzá beszerezni, hogy gazdaságosabb legyen a szállítás. Természetesen ügyelünk a földutakra is, fontos számunkra, hogy még szorosabb legyen a tanya és a város kapcsolata.

Nagy előrelépés lesz

A Bujon élő Hudák Károly arra nyert 4 millió forintot, hogy tanyájára bevezethesse az elektromos áramot. A szomszédos Szántóhalmon van áram, azonban annak megépítésekor nem vezették tovább Kóborlótanyára a villanyvezetéket.

– A gyermekkoromat tanyán töltöttem, aztán az örökségek révén enyém lett az 1920-as években épített egykori iskolai épület, amelyet magára hagytak. Felújítottuk, s tartok ott kereskedelmi célokra birkákat, saját felhasználásra pedig baromfikat, sertéseket. Sokat lendítene a tanyán az áram kiépítése, hiszen a takarmány ledarálása miatt mindig be kell jönnöm a faluba. A világítást petróleumlámpával, akkumulátorokkal oldottam meg eddig, ezért nagy előrelépés lesz, ha minden berendezést áramról tudok működtetni majd, legyen az daráló, televízió, hűtőszekrény. Idegenforgalmi szempontból is jó lene az áram, hiszen a tanya előtt megy el a Mária-út, gyakran vendégül látjuk az itt elhaladó zarándokokat. Már egyeztettem az E.ON egyik kft.-jével, ha meglesz az adminisztráció, akkor még az év végéig elvezethetik a tanyámra az áramot a volt téesz hűtőházától.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában