Helyi közélet

2013.11.14. 17:44

Több milliárd jut a tanyáknak

Balkány - Dirbász Jánosnak lesz végre elektromos áram a tanyáján.

Balkány - Dirbász Jánosnak lesz végre elektromos áram a tanyáján.

– A tanyán élők támogatására az idén eredetileg 2 milliárd forintot különítettek el, a támogatási forrást azonban, a nagy igény miatt a tárca 3,5 milliárd forintra emelte - ismertette csütörtöki előadásában Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A forrásra beérkezett, közel ezer pályázat közül 778 felelt meg a szakmai és formai követelményeknek és végül 529 pályázó nyert különböző összegeket.

Helyi piacra jutás

Budai Gyula elmondta: a nyertes önkormányzatok és egyéni tanyagazdálkodók a program keretösszegéből összesen közel 1,5 milliárd forintot a tanyákon megtermelt termékek piacra jutását segítő helyi piacok kialakítására, 534 milliót a tanyákra vezető utak karbantartására, valamint közel 500 millió forintot az elektromos hálózattal nem rendelkező tanyák villamosítására fordíthatnak. Hozzátette, hogy az összes tanyavillamosításra beérkezett pályázatot befogadta a tárca, a nyertes pályázók pedig valóban jogosultak a fejlesztések megvalósítására.

– A kormány döntése értelmében 2020-ig az összes magyarországi tanyát el kell látni árammal, ez a program pedig ennek az útnak az első és nagyon fontos lépése – fogalmazott az államtitkár. Budai Gyula hozzáfűzte: az idei pályázati ciklusban a tanyagondnokok eszközeinek cseréjére és vásárlására is jelentős összeget fordítottak.

– Magyarországon mintegy 300 ezren élnek jelenleg tanyán. A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vidéki települések külterületén, a tanyákon élő emberek, gazdálkodók életkörülményeinek javítására, megkönnyítésére – így az államtitkár.

– A hivatal pályázott, nyert, így végre valahára bevezetik az áramot a tanyámra – mondja a kállósemjéni illetőségű Dirbász János. A gazda elmondta: eddig nagy nehezen, de megvoltak egy aggregátor segítségével, ám hatalmas segítség ez neki és családjának. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában