Helyi közélet

2013.12.03. 14:24

Deák nyomába eredtünk

Fehérgyarmat - Történelmi és szavalóverseny, könyvtárismereti vetélkedő és logókészítő pályázat is volt az idei Deák-héten.

Fehérgyarmat - Történelmi és szavalóverseny, könyvtárismereti vetélkedő és logókészítő pályázat is volt az idei Deák-héten. A jubileumi Deák-hét harmadik napján a Társadalomtudományi Munkaközösség szervezett programokat az iskolánkban. A gimnázium fennállásának 50. évfordulója előtt tisztelegve, az idén „Deák Ferenc nyomában” címmel történelmi versenyt hirdettek. A csapatok egy korszakhoz kapcsolódó feladatlap kitöltésével és egy híres személyiséget bemutató tabló elkészítésével nevezhettek a megmérettetésre.

A legjobb eredményt elért 8 csapat került a döntőbe, ahol szóbeli és írásbeli fordulókban mérték össze tudásukat a tanulók. A feladatok között a Deák korával kapcsolatos történelmi események mellett a művészetek és a tudomány híres alkotásainak, személyiségeinek ismerete is helyet kapott.

Kiváló zsűri, jeles előadók

A „Deák Ferenc emlékezetére” című szavaló- és pályázatíró verseny is szép számmal jelentkeztek. Előbbire szabadon választott művekkel lehetett jelentkezni. A diákok koruknak és egyéniségüknek megfelelő műveket választottak, és alaposan felkészültek a versenyre.

A versmondóknál Kürti László, korunk egyik kiváló költője, Csurka Éva, iskolánk német-magyar szakos pedagógusa és Pető Nóra, a diákönkormányzat képviselője alkotta a zsűrit. A prózamondók előadását Gacsályiné Szentmihályi Gabriella angol-magyar szakos pedagógus, Kovács Istvánné, iskolánk nyugalmazott pedagógusa és Szarka Dóra diákönkormányzati képviselő bírálta el.

Felnőttesen gondolkodtak

A pályázatíró diákoknak az iskoláról kellett verset, mesét vagy novellát írniuk. A pályaművek az alkotók szárnyaló fantáziájáról, színvonalas stílusáról tettek tanúbizonyságot.

A diákok felnőttes gondolkodásmódjára utalt, hogy többen az adott korosztály és a társadalom problémáit rejtették el a történet másodlagos mondanivalójaként. Az alkotásokat Gacsályiné Szentmihályi Gabriella és Kovács Istvánné értékelték.

Deák Ferenc Gimnázium,

Fehérgyarmat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában